f Još jednom: Kada će biti javna rasprava o Platformi sanacije jezera Palić? - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Još jednom: Kada će biti javna rasprava o Platformi sanacije jezera Palić?

12.05.2014

Na današnjoj 26. sednici Gradskog veća Grada Subotice na dnevnom redu će se naći donošenje Zaključka o prihvatanju Platforme za unapređenje ekološkog statusa Palićkog jezera i njegove okoline. Regionalni Arhus centar Subotica od 31. marta, kada je upućeno prvo pismo čelnicima grada, čeka odgovor sa pitanjem kada će se organizovati javna rasprava o Platformi? Odgovor je stigao 24. aprila u kojem se Kabinet gradonačelnika zahvaljuje na interesovanju, a da će Platformu i akcioni plan uskoro prezentovati. U kratkom odgovoru je još navedeno da će javnost biti obaveštena, jer žele da dokumenti budu transparentni pre nego što se krene u njihovu realizaciju. 

Međutim, ako se na javnoj raspravi ne razmatra Nacrt, već gotov dokument koji je “prošao” na Gradskom veću, o čemu će se raspravljati? Da li to znači da će se nakon usvojenih primedbi i predloga, izmenjen dokument ponovo naći pred donosiocima odluka ili ....?

U nastavku je pismo prosleđeno gradonačelniku, Jene Maglai, koje objavljujemo u celosti:

Gradska uprava Subotica

N/R gradonačelnik, Jene Maglai

 

Poštovani gradonačelniče,

 

            Pre svega želim da Vas informišem da je zahvaljujući angažovanju Regionalnog Arhus centra Subotica, prošle godine, došlo do preokreta u radu na sanaciji Palićkog i Ludaškog jezera. Godinama smo ukazivali na nepotrebno trošenje sredstava na Studiju koju je izradio Institut „Jaroslav Čarni“, a koja se komentarisala u jednoj rečenici: Dobro urađena studija, na loše postavljen zadatak.

Lično sam u medijima i na skupovima imenom i prezimenom prozivala odgovorne. Izgubili smo dragoceno vreme, jer subotičke stručnjake, koji su mi se obraćali za pomoć, niko nije želeo da sluša. Kada je u maju 2013. godine, Mišel Rohman, saopštio da razmišlja o odlasku sa mesta savetnika u JP „Park Palić“, o tome sam informisala tadašnjeg gradonačelnika, Modesta Dulića. Upriličen je sastanak na kojem mu je predstavio program Stručnog saveta u 12 tačaka, za rešavanje prvo uzroka, a potom posledica zagađenja jezera.

Ubrzo nakon toga (3. juna 2013.) u Arhus centru smo organizovali izuzetno značajan skup u cilju sučeljavanja različitih mišljenja u vezi preduzimanja koraka na sanaciji jezera, a posebno se razmotrala odluka o početku izgradnje kaseta za izmuljivanje u jezeru Palić za šta je iz Pokrajinskog sekretarijata za životnu sredinu već bilo odvojeno 60 miliona dinara. Uspeli smo sprečiti “bacanje para” koja su prebačena za ovu godinu. O celokupnom skupu možete se informisati na:

-http://www.aarhussu.rs/detaljnije_1423_ac-su-ne-treba-nam-jos-jedno-narodno-pozoriste-u-palickom-jezeru.html i

-http://www.subotica.info/2013/06/03/sanacija-jezera-palic-beskrajna-prica.

Slobodno možemo reći, a što Mišel Rohman, često u svojim izjavama ističe, da je zahvaljujući zalaganju Arhus centra, došlo do preokreta i usmeravanja rada na sanaciji jezera u pravom smeru. Kada je došlo do promene vlasti i Vi postali gradonačelnik, savetovala sam mu da Vam se odmah obrati što je i učinio. Drago mi je što ste podržali njegov pristup u rešavanju jednog od najtežih ekoloških problema grada.

Zbog svega ovoga osećam potrebu da Vas izvestim da je sve veći pritisak javnosti, posebno stručne, da se javno raspravlja o Platformi koja je završena, a potom i o Akcionom planu. Predlažemo da lokalna samouprava tekst Platforme postavi na Internet stranu Grada Subotice i organizuje javnu raspravu samostalno ili u saradnji sa Arhus centrom. To nije samo dosledna primena Zakona o Arhuskoj konvenciji, već izbegavanje neargumentovanih priča da se “opet nešto radi ispod žita”, što sigurna sam, nije tačno.

 

Srdačan pozdrav,

                                                                                                Snježana Mitrović

                                                                               Regionalni Arhus centar Subotica

Povratak...