f AC SU - Ne treba nam još jedno “NARODNO POZORIŠTE” u Palićkom jezeru - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

AC SU - Ne treba nam još jedno “NARODNO POZORIŠTE” u Palićkom jezeru

04.06.2013

U Regionalnom Arhus centru Subotica, 3. juna 2013. godine je organizovan jedan od najbolje posećenih okruglih stolova, a tema je bila aktivnosti koje se preduzimaju po pitanju sanacije jezera Palić i Ludaš. Osim predstavnika pokrajine i gradske uprave, skupu su prisustvovali odbornici, inspektori, stručnjaci relevantnih ustanova i institucija iz Beograda, Novog Sada i Subotice, ekoloških organizacija, medija i javnosti.

Prema rečima organizatora, Snježane Mitrović, cilj skupa je bio da se sučelje različita mišljenja u vezi preduzimanja koraka na sanaciji jezera, a posebno da se razmotri odluka o početku izgradnje kaseta za izmuljivanje u jezeru Palić. Namera skupa je i da se donosioci odluka i javnost upoznaju sa programom Stručnog saveta sažetih u 12 tačaka, odnosno aktivnosti po kojima je potrebno prvo rešavati uzrok, a ne posledicu zagađenja jezera, na čemu posebno insistira, Mišel Rohman, hidrolog koji već treću godinu pruža stručnu pomoć u „Park-Paliću“.

Posle dvočasovne diskusije, dr Slobodan Puzović, je rekao da je neophodno što pre zajednički definisati program aktivnosti na sanaciji Palićkog i Ludaškog jezera s obzirom da je za tu namenu iz pokrajinskog budžeta već odvojeno 60, a iz gradskog 15 miliona dinara. Sadašnja odluka čelnika Gradske uprave Subotica koja se sprovodi preko „Park-Palića“ jeste početak izgradnje kasete za izmuljivanje u Palićkom jezeru. Međutim, za završetak izgradnje kaseta, odnosno celokupnog projekta čišćenja i remedijacije mulja iz Palićkog i Ludaškog jezera treba ukupno milijardu dinara, tako da je ovih 75 miliona samo jedan mali procenat i investicija bi trajala decenijama. Kako je sugerisala, Snježana Mitrović, ne bi trebalo započinjati izgradnju još jednog „narodnog pozorišta“ u Palićkom jezeru, već sredstva usmeriti na podizanje zaštitnog pojasa i drugih aktivnosti predviđenih u programu Stručnog saveta koji je pretočen u Nacrt platforme za unapređenje ekološkog statusa Palićkog jezera i njegove okoline.

Celokupan zapis i video izjave uvodničara na http://www.subotica.info/2013/06/03/sanacija-jezera-palic-beskrajna-prica

Povratak...