f Održan sastanak sa predsednicima opština - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Održan sastanak sa predsednicima opština

25.09.2012

Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja prof. dr Milan Bačević, pomoćnik ministra Zoran Danilović i državni sekretar mr Tomislav Šubaranović, sastali su se danas sa predsednicima opština Trstenik, Topola, Vrnjačka Banja i Čajetina.

Sastanak je upriličen nakon brojnih medijskih natpisa i spekulacija o istraživanju rude nikla, a cilj je bio da se kroz međusobnu komunikaciju svih zainteresovanih strana prevaziđu brojni nesporazumi.

Ministar Bačević je ukazao da je istražno pravo izdato pre njegovog dolaska na čelo Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja, da je sve urađeno u skladu sa zakonom i pravom Republike Srbije i da se stoga ni na koji način neće protiviti nastavku istražnih radova  na odobrenom istražnom prostoru.

Kompanija  koja je dobila rešenje za izvođenje geoloških istražnih radova rude nikla nalazi se u  određenom obligacionom odnosu sa državom, svako odstupanje od tih radnji bilo bi direktno kršenje njihovih prava.

''Nikakvu štetu po životnu sredinu i zdravlje ljudi ne mogu da izazovu istražni radovi, a ovde je reč isključivo o njima. Stoga apelujem da ne zaustavljate istraživanja i ne pristanete da  budete izmanipulisani od strane pojedinaca'', rekao je Bačević obraćajući se predsednicima opština.

Prof. dr Milan Bačević  je predložio da se sledeće nedelje organizuje okrugli sto na kojem će učešće uzeti stručnjaci iz oblasti geologije i rudarstva, prerade rude nikla i zaštite životne sredine. Teme o kojima bi bilo reči vezane su za geološka istraživanja, eksploataciju i preradu rude nikla. Ministar je pozvao i predsednike opština da uzmu aktivno učešće u radu okruglog stola.

Izvor: http://www.ekoplan.gov.rs/srl/Odrzan-sastanak-sa-predsednicima-opstina-1838-c28-content.htm

Povratak...