f Nevladine organizacije protiv gradnji hidrocentralna na Limu - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Nevladine organizacije protiv gradnji hidrocentralna na Limu

22.09.2012

 

Zbog planova da se na rijeci Lim i njenim pritokama grade brojne hidroelektrane, čime bi se ugrozio život i vjekovna ognjišta stanovnika u njegovoj okolini, nevladine organizacije iz devet opština iz tri države, pokrenule su inicijativu da se preispitaju ti poslovi i spriječi devastacija životne sredine. 

 

Nakon Beograda, konferencija tim povodom održana je danas i u Podgorici pod  sloganom “Zajedno za rijeku Lim”.

Zajednička inicijativa bjelopoljskog Euromosta i predstavnika nevladinih organizacija iz devet opština sa teritorije tri države u cilju očuvanja rijeke Lim, dobija sve više pristalica. 

"Tome u prilog ide i podatak da je u više gradova organizovano prikupljanje potpisa, a da je inicijativu podržalo po više od  5.000 stanovnika za kratko vrijeme u svi opštinama. Najveći problem je izgradnja dvije velike hidrocentrale u Bordarevu pa bi na granici Crne Gore i Srbije nikla dva velika nova vještačka jezera, a vrlo brzo pojavio bi se i problem sa ekološkim izbjeglicama”, tvrdi Amel Kurbegović, iz NVO-a Bordarevo.

“Velikim naporima preinačena je odluka opštine Priboj da se na svega četiri kilometra od grada gradi hidrocentrala koja bi ugrozila život ljudi u kompletnom Polimlju, a novonastalo vještačko jezero pokrilo bi površinu od preko 25 hektara”; kazala je  Jasminka Dizdarević iz NVO Ekološki pokret Lim, Priboj.

 

No, kako tvrdi Almer Mekić  iz NVO  Euromost, Bijelo Polje, problem je ko gradi hidrocentrale, i kako se dijele koncesije za taj posao. U toj organizaciji naglašavaju da su došli do podataka da koncesije dobijaju kompanije koje nijesu u stanju da realizuju takve projekte i  nemaju za to potrebnu dokumentaciju, a da se Ministarstvo turizma i održivog razvoja oglušava o njihova upozorenja.

Takođe je pozvao Ministarstvo za održivi razvoj i turizam, da odgovore dali su upoznati da će se izgradnjom hidrocentrala Brodarevo jedan i dva, potopiti i dio crnogorskog prostora, i da li su dosada reagovali oko izgradnje tih hidrocentrala, ili ih taj dio države ne interesuje.

Mekić je jučerašnju posjetu Daliborke Pejović Beranama  nazvao predizbornom, a da je tako govori i činjenica da se nije sjetila da obiđe mjesta gdje se planiraju izgradnje hidrocentrale, kao ni crne ekološke tačke, među njima Baranselo i Vasove vode. 

"Nezadovoljstvo među građjanima koji žive u okolini Lima raste. Na to se ukazuje raznim inicijativama nevladinog sektora, koji se ovoga puta udružio i biće istrajan da do kraja štiti rijeku Lim i interese onih koji žive u njenoj okolini”, poručeno je sa konferencije u Podgorici. 

Na kraju su nevladine organizacije iz tri države najavile i proteste protiv izgradnje hidrocentrala na Limu 15. oktobra u Priboju, i zajednički protest na granici Crne Gore i Srbije.

Izvor: http://www.cdm.me/drustvo/crna-gora/nevladine-organizacije-protiv-gradnji-hidrocentralna-na-limu

Povratak...