f Sutra "Dan bez automobila" - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Sutra "Dan bez automobila"

21.09.2012

 U okviru Evropske nedelje mobilnosti, sutra će i u Subotici biti održana manifestacija „Dan bez automobila“. Za potrebe akcije, ulice u užem centru grada biće zatvorene za saobraćaj već od večeras, od 20 časova. Pod motom „U pravom smeru“ obeležavanje je počelo danas sa mališanima Predškolske ustanove „Naša radost“.

 
Na platou ispred Gradske kuće, mališani PU „Naša radost“ crtežima su prenosili svoje viđenje idealnog grada, grada bez automobila i zagađenja, koje saobraćaj proizvodi. 
 
Njihov trud nagrađen je poklonima, kako bi im se ukazalo na važnost očuvanja zdrave životne okoline. Cilj akcije „Dan bez automobila“, koja se u Subotici ove godine obeležava 11. put,  je da se apeluje na vozače da manje koriste motorna vozila u centru grada i zonama sa povećanim saobraćajem, kao i da što više koriste alternativna prevozna sredstva, koja mogu uticati na  smanjenje buke i aero-zagađenja. Evropska istraživanja pokazuju da čak 40 odsto zagađenja vazduha, potiče iz saobraćaja. 
 
Kako bi se ukazalo na značaj vožnje bicikla, kao prevoznog sredstva koje ne zagađuje životnu sredinu biće, kao i svake godine, organizovana vožnja bicikla za školsku omladinu. Za potrebe ove akcije predviđeno je zatvaranje saobraćaja u užem centru grada, i to: Trg žrtava fašizma i Trg Sv. Terezije, između ulica Matka Vukovića i Petefi Šandora, kao i ulice Dimitrija Tucovića. Obe lokacije biće zatvorene, od večeras, od 20 časova, a otvaranje je predviđeno za sutra - za ulicu Dimitrija Tucovića od 20 časova, a na Trgovima od 13 časova. Zavod za javno zdravlje u periodu pre, za vreme i posle akcije meriće kvalitet vazduha i jačinu buke.
Izvor: http://www.yueco.rs/vest/dru-tvo/sutra-dan-bez-automobila

Povratak...