f Dan bez automobila - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Dan bez automobila

22.09.2012

U okviru Evropske nedelje mobilnosti, Subotica, bar njen uži centar, danas je bila grad bez automobila. Ovo je sada već tradicionalna akcija kojom se skreće pažnja na štetnost koju izaziva velika frekvencija saobraćaja u urbanim gradskim zonama, kao i prednosti koje donosi njegovo isključivanje i upotreba drugih vidova transporta, kao što su – bicikli. Tako su deca i ove godine bila promoteri ovih dvotočkaša kroz vožnju do Palića i trke oko Trga žrtava fašizma.

Trg žrtvava fašizma i okolne saobraćajnice danas su bile bicikliastički raj. Nakon starta vožnje biciklom do Palića, gde je cilj bio u Zoološkom vrtu, u organizaciji Biciklističkog kluba Spartak deca su se i takmičila u vožnji dvotočkaša na nožni pogon. Sve u cilju popularizacije bicikla kao prevoznog sredstva u danu bez automobila.

Subotica se danas po 11. put uključila u akciju “Dan bez automobila”, a na pomenute dve akcije učestvovalo je oko 60 mališana iz subotičkih Osnovnih škola.

Osim ovih aktivnosti, dan bez automobila u Subotici obeležen je i zatvaranjem za automobilski saobraćaj Trga žrtava fašizma i Trga svete Terezije između ulica Matka Vukovića i Petefi Šandora, kao i ulica Dimitrija Tucovića. Nakon akcije, u periodu između 03. oktonbra i 03. decembra u školama će biti i održana dva predavanja na ovu temu.

Izvor: http://www.yueco.rs/vest/dru-tvo/dan-bez-automobila

Povratak...