f Otvorena fabrika za reciklažu rashladnih uređaja - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Otvorena fabrika za reciklažu rashladnih uređaja

20.09.2012

U Nišu je puštena u rad savremena fabrika za reciklažu elektronskog i električnog otpada, odnosno frižidera, malih i velikih kućnih aparata i televizijskih katodnih cevi sa dnevnim kapacitetom prerade 50 tona otpada. 
Fabrika zapošljava 250 radnika, dok će sakupljačka mreža i kooperanti brojati i do 4.000 ljudi, ističe se u današnjem saopštenju za medije. 

Vrednost novog postrojenja "E-reciklaže" je osam miliona evra i predstavlja najveće ulaganje u reciklažnu industriju od njenog začetka, kao i najveću domaću "grinfild" investiciju u Nišu u poslednjih deset godina, kazao je generalni direktor "E-reciklaže" Ninoslav Milenković. 

Godišnji kapacitet pogona je oko 15.000 tona opasnog otpada. Posebna vrednost novog postrojenja je to što će prvi put u Srbiji moći da se kompletno recikliraju frižideri, odnosno svi rashladni uređaji. 
Sa mogućnošću prerade 1.000 frižidera dnevno, kako se ističe, predstavlja postrojenje sa najvećim kapacitetom u zemlji i regionu. 

"Najsavremenija nemačka tehnologija kompanije "Menja" koja je kao lider u ovoj oblasti postala i naš strateški partner, omogućava da se procesom reciklaže izdvoji maksimalna količina upotrebljivih sirovina u vidu reciklata visokog stepena čistoće potrebnih u industrijskoj proizvodnji: bakar, aluminijum i gvožđe kvalitetnog hemijskog sastava i čistoće od 97 odsto, kao i plastika i pur-pena visoke energetske vrednosti", ističe se u saopštenju. 

Uvedena je i besplatna zelena linija 0800-085-085 na koju građani mogu da se obrate i prijave stare električne i elektronske uređaje u svom okruženju na teritoriji cele Srbije. U roku od 24 časa ti uređaji se preuzimaju, besplatno odvoze i potpuno bezbedno prerađuju. Sve što bude prerađivano u fabrici moći će ponovo da se koristi - katodno staklo, metalni delovi, bakarni kablovi i plastika. 

Fabrika u Nišu je izvozno orijentisana i sav reciklirani materijal se izvozi. U Evropi se po stanovniku obradi četiri kilograma električnog i elektronskog otpada, dok je u Srbiji taj iznos mnogo manji.

Izvor: http://www.kurir-info.rs/otvorena-fabrika-za-reciklazu-rashladnih-uredaja-clanak-420442

Povratak...