f Druga sednica Odbora za životnu sredinu u novom sazivu Skupštine - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Druga sednica Odbora za životnu sredinu u novom sazivu Skupštine

19.09.2012

Na sednici Odbora za životnu sredinu održanoj 18.09. Zeleni Srbije zastupali su stav da je uprkos finansijskoj krizi Srbiji više nego potreban Fond za zaštitu životne sredine. S obzirom na jasno iskazanu političku volju da se taj Fond ukine, Zeleni predlažu osnivanje Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine.
Postojanje Budžetskog fonda je neophodno da bi se sredstva koja se izdvajaju trošila transparentno i namenski, za finansiranje akcionih i sanacionih planova. O trošenju sredstava se podnose izveštaji. Bez ovog fonda to nije moguće.
Zeleni Srbije smatraju da tehnološke inovacije koje su srž zelene ekonomije ne mogu biti implementirane na klasičan kreditni način ili samo subvencijama. Ulaganje u zelenu ekonomiju treba podignuti na nivo kapitalne investicije.
Članovi Odbora za zaštitu životne sredine su razmotrili i u načelu prihvatili Predlog zakona o izmenama Zakona o zaštiti od jonizujućih zračenja i o nuklearnoj sigurnosti, Predlog zakona o prestanku važenja Zakona o Fondu za zaštitu životne sredine, kao i Predlog zakona o izmenama Zakona o hemikalijama sa tesnom većinom. Ovi predlozi su neekološki i Zeleni Srbije će glasati protiv.
Amandmani na predložene zakone koje je narodni poslanik Ivan Karić podneo Skupštini Srbije: 
1.  Amandman na Predlog zakona o prestanku važenja Zakona o Fondu za zaštitu životne sredine 
Амандман на Предлог закона о престанку важења Закона о Фонду за заштиту животне средине  
2. Amandman na Predlog zakona o izmenama Zakona o vodama
Амандман на Предлог закона о изменама Закона о водама
Izvor: http://zelenisrbije.org/2012/09/prva-sednica-odbora-za-zivotnu-sredinu-u-novom-sazivu-skupstine/

Povratak...