f Berbanski dani - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Berbanski dani

16.09.2012

Berbanski dani na Paliću se ove godine održavaju po dvadeset i treći put. Ova manifestacija organizuje se u povodu završetka radova u voćnjacima i vinogradima i posvećena je ne samo berbi grožđa već i svih plodova koji dospevaju s početka jeseni. Na prostoru Velike terase izložena su vina i voće i povrće, kao i proizvodi od meda i rukotvorine, a organizovan je i prigodan kulturno-zabavni program. Vinari kažu da ćemo i od ovogodišnjeg roda grožđa piti dobro vino, uprkos mrazevima i suši. 

Već po ustaljenoj tradiciji, vitezovi vina “Arena Zabatkiensis” otvorili su Berbanske dane. Članovi ovog vinskog reda su obavili i ceremoniju primanja novog člana u svoje redove Tefika Isakovića, a proglašen je i pudar godine. Titula pudara, odnosno čuvara vinograda je ove godine pripala Čabi Šimonu koji 6 godina neguje vinograde vinarije Tonković. Vitezovi vina “ Arena Zabatkiensis” su smatrali da je Čaba tokom ove godine uložio najviše truda u sadnju i negu vinograda, te da je zaslužio titulu.
 
Po oceni velikog broja poznavalaca vina i vinogradara ova godina je bila teška i nepovoljna za voćare i vinogradare. Brojni mrazevi i suša nisu pogodovali lozi, ali su pojedine sorte, poput kevedinke, kavadarke i čersegija izvukle rod te ćebiti dobrog grožđa za spravljanje vina.
 
Ovu priliku iskoristili su i poljoprivredni proizvođači Udruženja TERRA'S da predstave svoje proizvode, koji će nakon završetka menifestacije biti donirani u "Kolevku". Pored degustacije vina,  izložbe voća i povrća, sitnih životinja, posetioci Berbanskih dana mogu da uživaju i u proizvodima od meda, proizvodima starih zanata, rukotvorinama i propratnom kulturno-zabavnom programu. Tradicionalno, petnaesti put po redu i ove godine je Rotari klub Subotica organizovao svoju najveću humanitarnu akciju tokom godine. Radi se o akciji pod nazivom “Plodovi humanosti” čiji je cilj prikupljanje novca za decu i omladinu. Ove godine će sredstva biti raspređena u 3 polja: zdravstvo, kulturu i obrazovanje.
Izvor: http://www.yueco.rs/vest/dru-tvo/po-eli-berbanski-dani

Povratak...