f Povećana aktivnost komaraca - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Povećana aktivnost komaraca

11.09.2012

U Subotici nema novih slučajeva obolelih od groznice Zapadnog Nila. U Zavodu za javno zdravlje Subotica kažu da je u avgustu zabeležen jedan slučaj i više nije bilo građana koji su javljali lekarima sa siptomima groznice Zapadnog Nila koju prenose zaraženi komarci. U lokalnoj samoupravi objašnjavaju da prate stanje brojnosti komaraca i da su ih juče tretirali zemljanim putem.

Da bi zaprašivanje sa zemlje i iz vazduha počelo, potrebno je da na telo sleti najmanje dva komarca u minuti, odnosno 100 za sat, što se za sada nije slučaj. Aviotretman se radi i ukoliko se u  svih 10 klopki koje su postavljene u gradu  određenom vremenskom periodu uhvati 150 urbanih, odnosno 20 rečnih komaraca. Brojnost komaraca nije kritična, ali zbog virusa zapadnog Nila  juče je obavljeno uništavanje komaraca.

U gradskoj upravi kažu da se stalno prati brojnost komaraca. Ukoliko bude potrebe biće još jedan tretman komaraca.

Čim prođu topli dani, zaražene ženke će potražiti sklonište u podrumima i podstanicama toplana, gde će polagati jaja i najverovatnije će virus Zapadnog nila preneti i na potomstvo. Pojedini stručnjaci smatraju da već na proleća situacija sa širenjem groznice Zapadnog Nila mogla bi da bude veća.Građani koji dobiju  visoku temperaturu, osete malaksalost treba odmah da se jave lekaru.

Izvor: http://www.yueco.rs/vest/dru-tvo/pove-ana-aktivnost-komaraca

Povratak...