f Povlačenje klasičnih sijalica u EU - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Povlačenje klasičnih sijalica u EU

08.09.2012

Početkom septembra ove godine, u EU počelo je postepeno povlačenje klasičnih sijalica jačine 40 vati, u skladu s uredbom iz 2009. koja predviđa da zamena sijalica bude završena do kraja ove godine. Uredba predviđa povlačenje neštedljivih sijalica po fazama i utvrđuje kriterijume energetske efikasnosti, koje mogu da ispune samo kompaktne fluorescentne i LED sijalice.

Povlačenje je počelo od klasičnih sijalica jačine 100 vati odmah po donošenju uredbe 2009. godine. Sijalice od 75 vati počele su da "nestaju" sa tržišta 1. septembra 2010, dok su sijalice od 60 vati počele da se povlače godinu dana kasnije.

Pored LED i kompaktnih fluorescentnih sijalica, na tržištu će biti i nove, poboljšane klasične sijalice. Da bi se građanima pomoglo da naprave pravi izbor, uredbom EU  propisano je da na pakovanju proizvoda proizvođači moraju da navedu detalje kao što su; koliko sati može sijalica da gori, koliko uključivanja i isključivanja može da izdrži, kao i koliko je vreme zagrevanja.

U proseku, potrošnja električne energije u jednom domaćinstvu, primenom štedljivih sijalica, biće smanjena za 15 odsto, što je jednako uštedi do 50 evra godišnje, zavisno od veličine domaćinstva i broja sijalica koje se koriste.

Izvor:  http://ekobalans.net/vesti/3-energija/295-povlaenje-klasinih-sijalica-u-eu.html 

Povratak...