f Ministar Milan Bačević otvara vrata novoj saradnji - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Ministar Milan Bačević otvara vrata novoj saradnji

07.09.2012

Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević, vratio se iz višednevne posete Ruskoj Federaciji. Delegacija na čijem čelu je bio ministar Bačević sastala se sa delegacijom Ruske Federacije koju je predvodio ministar  za energetiku Ruske Federacije Novakom Aleksandrom Valentinovičem.

Na sastanku su razmatrana aktuelna pitanja bilateralne trgovinsko-ekonomske saradnje i glavni pravci njenog daljeg razvoja kao i potrebni uslovi za uspešan razvoj srpsko-ruskih odnosa.

Tokom sastanka, bilo je reči o  mogućnosti odobrenja kredita od strane Ruske Federacije Repulici Srbiji za podršku budžetu u iznosu od 300 milona dolara do kraja 2012. godine i 700 miliona dolara u 2013. godini. Dogovor je postignut  po pitanju učešća ruskih kompanija u unapređenju železničke infrastrukture na teritoriji Republike Srbije uz rusko državno finansiranje i izradu konkretnih projekata u toj sferi, čija je realizacija planirana na račun predviđenog kredita. U narednom periodu biće potpisan međuvladin sporazum između dve zemlje, kao i ugovori kojima će biti omogućena uspešna realizacija planiranih projekata.

Takođe je predviđena realizacija projekta završavanja izgradnje akceleratorske stanice  u institutu za nuklearna istraživanja ''Vinča''. Bilo je govora i o produženju roka međuvladinog Sporazuma o regulisanju klirinškog duga Rusije prema Srbiji, aktiviranju rada Javne korporacije „Sberbank Rusije" preko ćerke kompanije Volksbank Internešnal AG u Republici Srbiji.

Poseban akcenat stavljen je na privlačenje investitora u srpsku železaru ''Železara Smederevo'', zatim, unapređenju srpsko-ruskog humanitarnog centra za vanredne situacije u gradu Nišu. Predviđeno je da srpska strana u septembru 2012. godine ratifikuje Sporazum o stvaranju srpsko-ruskog humanitarnog centra.

Bilo je i reči o učešću NIS-a u projektu geoloških istraživačkih radova za škriljac na terenu ''Aleksinac''.

Strane su se saglasile da se u najkraćem mogućem roku pronađu rešenja vezana za delatnost NIS-a i na taj način trajno reše problemi zaduživanja, oporezivanja i geoloških istraživanja.

 Izvor:  http://www.ekoplan.gov.rs/srl/Ministar-Milan-Bacevic-otvara-vrata-novoj-saradnji-1828-c28-content.htm

Povratak...