f Uvođenje obaveznih energetskih pasoša - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Uvođenje obaveznih energetskih pasoša

05.09.2012

Od 30. septembra u Srbiji će, po prvi put, početi da se primenjuju energetski pasoši za zgrade, što će omogućiti očuvanje životne sredine i uštedu energije. 
Energetski pasoš predstavlja legitimaciju zgrade ili stana o potrošnji energije na godišnjem nivou. On sadrži opšte podatke o zgradi, klimatske podatke, termotehničke i preporuke za poboljšanje energetskih svojstava objekta. 

Pasoš će, po zakonu, biti obavezan i nijedan novi objekat posle 30. septembra neće moći da dobije upotrebnu dozvolu ili da bude uknjižen ako nema energetski pasoš. Prema pravilniku u energetskom pasošu utvrđeno je osam kategorija energetskih razreda od A plus do G kategorije, gde je A plus razred sa najvećom energetskom efikasnosnošću. Nove zgrade moraće da imaju najmanje kategoriju C, a potrošnja za te objekte neće smeti da bude veća od 65 kilovatsati po metru kvadratnom godišnje, što je na nivou evropskog proseka. Inače, u Srbiji postoji oko tri miliona raznih objekata čija je prosečna potrošnja tri puta veća od potrošnje u Evropskoj uniji.

Ministarstvo za prostorno planiranje i zaštitu životne sredine donelo i pravilnik na osnovu koga će, od kraja septembra, biti izdavane dozvole za firme koje su zadužene za izdavanje energetskih pasoša. Firme će morati da imaju najmanje dva inženjera sa licencom za energetske pasoše.

Uvođenje energetskih pasoša poskupeće izgradnju za oko pet procenata, ali povraćaj uloženih sredstava može se očekivati za pet do šest godina. Stari objekti moraće da se unaprede najmanje za jednu kategoriju po pitanju utroška energije, što se može postići dodatnom izolacijom fasade, zamenom prozora, stolarije. Uvođenje energetskih pasoša povećaće proizvodnju u industriji građevinskog materijala i dodatno angažovanje građevinskih firmi koje će raditi adaptacije starih objekata.

Izvor: http://ekobalans.net/vesti/3-energija/294-uvoenje-obaveznih-energetskih-pasoa.html

Povratak...