Svet organske poljoprivrede, u svom bogatstvu i raznolikosti, biće predstavljen na međunarodnoj izložbi organskih proizvoda BioBalkan Expo 2012, koja se treću godinu zaredom održava na Beogradskom sajmu.

U periodu od 26.-29.09.2012. u Hali 2 nivo C, Beogradskog sajma, više od 50 domaćih izlagača i desetak iz inostranstva, izložiće prebogatu paletu svežeg voća i povrća u punom organskom statusu. Stare sorte jabuka – kožare, kolačare, budimke, šarenke, domaće kruške, šljive, belo i crno grožđe, hokaido bundeve i banatske tamburice, krompir beli i crveni, kelj, kupus futoški ali i onaj iz daleke Kine, lekoviti fizalis, volovsko srce, čeri paradajz, beogradske tikvice, domaći pasulji razni, azuki, mungo, modro-plavi kukuruz sa Anda koji je nadživeo civilizaciju naroda Inka koji se njime hranio, domaći beli osmak, ječam, spelta, hlebna pšenica, raž, heljda, ovas, orašasti plodovi, lekovito bilje i prerađevine krasiće štandove domaćih i inostranih izlagača.

I ove godine, biće izloženi odevni predmeti od 100% čistog, organskog, pamuka, najfinija prirodna kozmetika, eterska ulja egzotičnih meridijana, cvetne vodice i božanski miomirisi (probali smo, stvarno su božanstveni!) za ličnu i ambijentalnu upotrebu. Međunarodni izlagači iz Austrije, Nemačke, Holandije, Tunisa, Indije, Italije i Luksemburga, predstaviće svoje tradicionalne programe i novitete.

AgriLife, vodeći indijski proizvođač ekoloških sredstava za negu biljaka ponudiće paletu od preko 80 proizvoda za ishranu i jačanje biljaka u organskoj proizvodnji. Dr Venkatesh, čuveni naučnik koji je godinama stvarao vrhunske prirodne formulacije za negu biljaka, dostupne na tržištima širom sveta, uključujući i one na bazi čudesne biljke Neem, kaže da bi umesto izvoza za Srbiju želeo da u našoj zemlji pronađe partnera sa kojim bi podigao zajedničku fabriku ekoloških sredstava za negu i ishranu organskih useva, koja bi snabdevala sve organske proizvođače u jugoistočnoj Evropi.

U pratećem programu sajma, održaće se 3. nacionalno savetovanje o organskoj proizvodnji, koje se ove godine organizuje pod nazivom “Moja farma”. Po prvi puta, uz naše vodeće stručnjake za organsku poljoprivredu, neposredni proizvođači – pet različitih domaćih ekoloških farmi, predstaviće svoj specifični sistem proizvodnje.

“Mediji za zdraviju Srbiju” imaju ove godine na sajmu svoj sopstveni štand, na kojem će se promovisati zdraviji stilovi života i korišćenje svežih i prerađenih organskih proizvoda u ishrani.
A na štandu “Fonda Organska Srbija”, moći ćete probati mnoge od ovih specijaliteta.

Za one koji i sami razmišljaju o prelasku na neki vid organske proizvodnje, obezbedili smo specijalno “Organsko savetovalište” u kojem će moći dobiti sve potrebne informacije i nabaviti literaturu iz ove oblasti.

Izvor: http://www.ekologija.rs/biobalkan-expo-2012