f Prvo solarno vozilo za prodaju sladoleda - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Prvo solarno vozilo za prodaju sladoleda

23.08.2012

Robert i Josip Grabarević iz Subotice izumili su prvo solarno vozilo za prodaju sladoleda na svetu. Reč je o univerzalnom ekološkom vozilu za pokretnu prodaju sladoleda koje je na ulicama Subotice od pre nekoliko dana. Vozilo radi na principu solarnih panela koji sunčevu energiju pretvaraju u električnu. Uz pravu poziciju solarnih panela prema suncu, vozilo samostalno može da radi 15 sati, a sistem za pokretanje (električna bicikla) može da pređe 30-ak kilometara. Braća se polako upuštaju u serijsku proizvodnju, pa se još jedno ovakvo vozilo očekuje krajem godine.

Solarno vozilo za prodaju sladoleda koje su izumela braća Robert i Josip Grabarević iz Subotice radi na principu solarnih panela koji sunčevu energiju pretvaraju u električnu i oni pune akumulatore koji napajaju sistem za rashlađivanje sladoleda. Uz pravu poziciju solarnih panela prema suncu, vozilo samostalno može da radi 15 sati bez ikakvih priključenja na neku mrežu, a sistem za pokretanje (električna bicikla) može da pređe 30-ak km. Ovim izumom su želeli da, uz korišćenje zelene energije (energije sunca), stvore posao koji neće propasti.

Vozilo koje su izumeli nazvali su univerzalno ekološko vozilo. Ovaj prvi model je za pokretnu prodaju sladoleda zato što je, kako kažu, to bio najteži projekat. Zahvaljujući tehnologiji, u vozilu imaju i tekuću vodu za pranje suđa i ruku. Sa sobom mogu poneti 25 litara vode, a otpadna voda odlazi u rezervoar koji prazne. S obzirom na to da vitrina može da hladi i da greje, braća Grabarević planiraju šta će raditi kada prodje letnja sezona.

Robert i Josip trenutno sarađuju sa jednom NVO i deo sredstava od prodaje sladoleda odvajaju za humanitarnu akciju za doniranje organa. Za samo nekoliko dana, u te svrhe su odvojili oko 50000 dinara. Braća Grabarević su se polako upustila u serijsku proizvodnju ovakvih vozila. Jos jedno ovakvo univerzalno ekološko vozilo očekuju da će završiti do kraja godine, ali to sve zavisi od sredstava sa kojima budu raspolagali. Kod subotičana, kao i kod brojnih turista, ovo vozilo je probudilo velike simpatije.

Izvor: http://www.yueco.rs/vest/dru-tvo/prvo-solarno-vozilo-za-prodaju-sladoleda

Povratak...