f Izmereno preko 100 polenovih zrna ambrozije u vazduhu - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Izmereno preko 100 polenovih zrna ambrozije u vazduhu

24.08.2012

Zavod za javno zdravlje zabeležio je kritične koncentracije polena ambrozije u vazduhu. Izmereno je preko 100 polenovih zrna po metru kubnom.  Odeljenje za životnu sredinu je ove godine izdvojilo 3,5 miliona dinara za uništavanje ambrozije, a odeljenje za poljoprivredu još tri miliona dinara.

Koncentracije polena u vazduhu su povišene kada je toplo, suvo i vetrovito vreme, a manja je kada je vreme vlažno i hladno. 2005. godine broj dana prisutnog polena ambrozije u vazduhu iznosio je 101, a prošle godine 78. Najviše maksimalne koncentracije u proteklih sedam godina od kada se prati nivo polena ambrozije u vazduhu je između 26. avgusta i 4. septembra. Prema podacima Zavoda za javno zdravlje 2005. godine izmereno je 1563 polenova zrna po metru kubnom, a prošle godine 352.

Procenjuje se da je oko 12 odsto Subotičana alergično na polen ambrozije. Poslednjih dana sve više ljudi se obraća za pomoć lekaru zbog izraženih alergijskih reakcija.

Lokalna samouprava i ove godine je izdvojila novac za uništavanje ambrozije. Novac je izdvojen za tri košenja, a mesnim zajednicama su podeljeni bonovi za gorivo za kosilice, kako bi sami pokosili ambroziju.

U naredne dve nedelje se očekuje trend porasta polenovih zrna u vazduhu. Na polen u vazduhu utiču i pravac i brzina vetra. Zadržavanje polena u vazduhu zavisi, pored biologije biljne vrste, meteoroloških faktora i od brojnih zagadjenja.

Izvor: http://www.yueco.rs/vest/dru-tvo/izmereno-preko-100-polenovih-zrna-ambrozije-u-vazduhu

Povratak...