f Rešenje o vađenju stabala - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Rešenje o vađenju stabala

24.08.2012

Stanovnicima zgrade u ulici Braće Radić 140, u junu je ispred zgrade izvađeno pet stabala bagrema, jedno stablo breze i jedno stablo topole. Intervenciju je izvršilo JKP “Čistoća i Zelenilo” po nalogu Gradske uprave, a po zahtevu stanara ove zgrade. Ipak neki od stanara, koji održavaju park ispred zgrade, kažu da nikada nisu imali sastanak stanara povodom vađenja pomenutih stabala i da je rešenje gradske uprave stiglo tek 3 meseca nakon što su stabla izvađena.

Branko Skala već tridest godina održava park ispred zgrade u kojoj živi. On kaže da je većinu stabala on i sadio i održavao. Jednog aprilskog jutra video je ekipu JKP “Čistoća i zelenilo” da vadi veliki broj stabala koje je on posadio, što ga je razljutilo. Branko kaže da je vađenje stabala naručio predsednik kućnog saveta, a da za to ostali stanari nisu ni znali. Rešenje o vađenju, na kom piše da je ovo inicijativa stanara, bilo je istaknuto u zgradi tek krajem juna.

Gradskom odlukom o održavanju javnih površina daje se mogućnost građanima da sami vrše vađenje i orezivanje stabala uz odobrenje nadležnog organa, ali ne i da ih sade.

S obzirom na to da je utvrđeno da je na ovom placu bilo zasađeno nekoliko stabala na neadekvatan način, rešenje koje je doneto od strane Gradkse uprave i JKP “Čistoća i Zelenilo” je pravno ispravno. 

Izvor: http://www.yueco.rs/vest/dru-tvo/re-enje-o-va-enju-stabala

Povratak...