f Vodostaj reka i dalje u opadanju - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Vodostaj reka i dalje u opadanju

24.08.2012

Ovogodišnja suša spada u red najvećih zabeleženih u arhivi RHMZ-a

Sušna 2012. i ista takva protekla godine izazvale su opadanje vodostaja svih manjih reka u Srbiji, a poboljšanje stanja ne nazire se ni narednih dana, kaže za „Politiku” mr Slavimir Stevanović, savetnik za hidrologiju Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ). Situacija je nešto bolja kada je reč o Dunavu, jer se ta reka formira u Alpima, a njen sliv se nalazi uglavnom u centralnoj Evropi, gde je bilo značajnijih padavina u toku godine.

– Ne zaboravite da se deficit padavina u našoj zemlji beleži još od marta prošle godine, odnosno da je 2011. sa hidrološkog aspekta bila izuzetno sušna. Sneg koji je pao zimus nije imao visok sadržaj vode i zato nije mogao da nadoknadi postojeći deficit površinskih i podzemnih voda – objasnio je Stevanović i dodao da se to vidi na vodostaju svih naših reka u slivu Morave, Drine i Timoka. Posledice, sasvim je izvesno, odraziće se na smanjenje hidroenergetskog potencijala, odnosno na ispunjenost rečnih korita i akumulaciju. A mali su i izgledi da će se situacija uskoro popraviti, jer kako tvrdi naš sagovornik, u narednih 15 dana osim zahlađenja nećemo moći da očekujemo ni značajnu količinu padavina.

– Iscrpljene su i zalihe vode koje se nalaze u podzemlju. Ova i prošlogodišnja suša, pored one iz 2003. i 1983, spadaju u red najvećih zabeleženih u arhivi RHMZ-a. Ali ova situacija je teža utoliko što imamo dve sušne godine u kontinuitetu – ističe Stevanović.

On objašnjava da deficit vode šteti biljnom i životinjskom svetu u rekama. Uz to, visoke temperature dodatno utiču na smanjenje kiseonika, čime se povećava nivo zagađenosti.

Izvor: http://www.ekologija.rs/vodostaj-reka-i-dalje-u-opadanju

Povratak...