f Upumpano 400.000 kubika vode u Palić - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Upumpano 400.000 kubika vode u Palić

21.08.2012

Do sada je u Palićko jezero iz Tise upumpano izmedju 350.000 i 400.000 kubika vode, a upumpavanje će se, u zavisnosti od vremenskih prilika, nastaviti i ubuduće, izjavio direktor preduzeća “Park Palić” Goran Gabrić.

On je podsetio da su visoke temperature ovog leta, slab vetar i niska količina padavina uzrokovale su da je nivo vode u Palićkom jezeru znatno ispod proseka.

“I pored visokih temperatura i isparavanja vode iz jezera, kroz upumpavanje smo uspeli da održimo planirani nivo vode i zaštitimo floru i faunu u jezeru” - rekao je Gabrić.

On je napomenuo da je deo vode plasiran i u Ludaško jezero, specijalni rezervat prirode, gde je takođe bio nizak vodostaj.

Gabrich napominje da u letnjim mesecima iz Palića ispari oko milion kubika vode, a na osnovu toga očekuje do kraja leta još ovakvih akcija.

“Sve zavisi od vremenskih prilika. Ukoliko bude kiše, to će donekle popraviti situaciju, a ako se nastave visoke temperature nastavićemo sa upumpavanjem jer postoje obezbedjena sredstva od strane Grada Subotica i Vlade Vojvodine” - rekao je Gabrić.

Izvor:http://www.yueco.rs/vest/dru-tvo/upumpano-400000-kubika-vode-u-pali

Povratak...