f Ambrozija u ulici Starine Novaka - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Ambrozija u ulici Starine Novaka

23.08.2012

Koncentracije polena kopriva i ambrozije su varirale u nivou umereno visokih vrednosti a 19. avgusta koncentracije su dostigle visoke vrednosti. Polen pelena, pepeljuga i štireva je dodatno povećavao visoki rizik za nastanak alergijskih simptoma na polen korova naročito u periodu od 17. do 20. avgusta. U vazduhu će dominirati polen korova. Očekivano smanjenje količine polena pelena suspendovanog u vazduhu, neće uticati na smanjivanje rizika za pojavu alergiskih simptoma jer će se u vazduhu povećavati prisustvo ostalih tipova polena korova.

 Najznačajniji porast koncentracija, ali i uticaj na osetljive osobe će biti zabeležen za ambroziju, za čiji polen će se registrovati povećanje broja dana sa visokim koncentracijama. U toku je akcija naše kuće "Da se zna ko kosi, a ko ne kosi". Ukoliko imate negativan i pozitivan primer, možete poslati fotografije na mejl yueco@yunord.net  ili putem telefona 552 480.

Građani su prijavili zakorovljenu površinu u ulici Starine Novaka u Aleksandrovu.  Stambena zgrada je napuštena i prepuna ambrozijem, koja je dostigla i visinu od dva metra.  Predstavlja pravi rasadnik korova čiji polen izaziva najače alergijske reakcije.
Pozitivan primer smo snimili u istoj ulici, kao negativan.Slika koju vidite trebalo bi  da bude u svim ulicama.Još jednom apelujemo na nadležne, ali i građane da   pokose korov ispred svojih kuća i naredne dane olakšaju sugrađanim koji su alergični na polen korova i ambrozije.

izvor: http://www.yueco.rs/vest/servisne-informacije/ambrozija-u-ulici-starine-novaka

Povratak...