f Visoke temperature opasne i za životinje - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Visoke temperature opasne i za životinje

20.08.2012

Životinje, kao i ljudi, teško podnose visoke temperature. U toku ove nedelje očekuje se poslednji tropski talas, te je rizik od toplotnog udara kod životinja povećan. Veterinari sa kojima smo razgovarali napominju da, iako Subotičani na adekvatan način vode brigu o ljubimcima, u ponekim slučajevima javljaju se zbog toplotnog udara kod životinja.

Vesna Čamprag iz Subotice vlasnica je psa pod imenom San. San je rase nemački špic, ima dosta dlake i teško podnosi visoke temperature i zbog toga je veoma bitno da se hladi i osvežava na adekvatan način.

Toplotni udar kod ljubimaca se može desiti i u stanu ako nije klimatizovan. U sluccaju da jeste, treba biti obazriv prilikom izvođenja pasa napolje iz klimatizovane prostorije. Takođe treba smanjiti hranu koja treba da je lako svarljiva. Pas nema znojne žlezde pa toplotu oslobađa preko šapa i jezika. Iz tog razloga leti pas ne zatvara usta.

Ukoliko, kod vašeg ljubimca, primetite neki od simptoma toplotnog udara, bitno je da se na vreme obratite veterinaru. Prema rečima veterinara sa kojima smo razgovarali, Subotičani paze na svoje ljubimce i broj slučajeva sa toplotnim udarom je redak – oko 2 do 3 mesečno.

Izvor: http://www.yueco.rs/vest/dru-tvo/visoke-temperature-opasne-i-za-ivotinje

Povratak...