f Selektivni otpad pretvoren u smetlište - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Selektivni otpad pretvoren u smetlište

18.08.2012

Pre nešto više od pola godine ekološka organizacija iz Subotice Centar za ekologiju i održivi razvoj (CEKOR) i njihovi partneri, NGO Zelena akcija iz Zagreba i Zeleni Osijek iz Osijeka, a uz podršku EU IPA fonda, započeli su saradnju na izgradnji tzv. zelenih ostrva, to jest malih ekoloških punktova za selektivno prikupljanje otpada u ovom delu Evrope.

Zelena ostrva su u Subotici postavljena na dva mesta u gradu, a građanima tih kvartova podeljeni su ključevi prostorija u koje su smešteni kontejneri za papir, staklo, pet ambalažu, sitni elektronski otpad i metal. Kako je tada istaknuto, reč je o novom konceptu prikupljanja smeća, eksperimentalne prirode, koji je dobio naziv „Ka zajednicama koje recikliraju“, a koji se prvi put se primenjuje u Srbiji. U razvijenim zemljama se to, naravno, odavno primenjuje. A nakon pola godine iskustva moglo bi se reći da eksperiment – nije uspeo.

 

Trenutno se na tim zelenim oazama, odnosno ostrvima može videti pravi haos – razvaljena vrata od punkta, delimično uništeni kontejneri, a smeće, pobacano bez ikakvog reda i selekcije, presipa se svuda naokolo. Vandali su iza sebe ostavili i svoj omiljeni potpis – zidne poruke, grafite, koji već svojim agresivnošću šalju nedvosmislenu poruku.

Stanari okolnih zgrada, kojima je zeleni punkt poklonjen za „uredniji i lepši grad“, nemoćni su pred ovakvim nasrtajima onih kojima su, eto, zasmetala čak i zelena ostrva. „Nekog smislenog razloga i rezona za ovakvo ponašanje nema. Osim da kroz to neko prazni svoju agresiju, ali mislim da bi neko od nadležnih svakako trebalo da reaguje. U gradu postoje službe zadužene za red i čistoću“, kaže Mario Sudarević, jedan od građana čiji se stan nalazi u blizini zelenog ostrva pretvorenog u ruglo. On napominje da je većina stanara koji su „gravitirali“ ovom punktu smatrala da su postavljanjem ovakvog sistema odlaganja smeća upravo privilegovani, i nikome nije jasno kako je došlo do toga da se sve pretvori u svoju suprotnost.

„To se nije desilo preko noći, to traje već izvesno vreme, a kada smo pokušali da pozovemo policiju, u trenutku kada su neka deca „napadala“ kontejnere, dobili smo odgovor da pazimo bolje na svoju kuću a ne na ulicu, i da je reč o deci a ne prestupnicima“, žali se takođe jedan od stanara.

Zvezdan Kalmar, koordinator Centra za ekologiju i održivi razvoj, kaže za Danas da je CEKOR kontaktirao nadležne u gradu, pre svega komunalnu policiju, i da je ona sačinila zapisnik i to nekoliko puta. Sve je međutim ostalo na tome, jer komunalna policija nema veće ingerencije.

Do sada nije utvrđeno ni ko su „autori“ haosa na zelenom ostrvu, niti je bilo šta preduzeto da se on sanira. Čitava situacija ostavlja ružan i deprimirajući utisak – ako projekat zelenih ostrva i civilizovanog odlaganja smeća nije uspeo u Subotici, poznatoj po javnom redu i čistoći, onda neće nigde u Srbiji.

Izvor: http://www.gradsubotica.co.rs/selektivni-otpad-pretvoren-u-smetliste/

Povratak...