f Rekordi u broju intervencija vatrogasaca - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Rekordi u broju intervencija vatrogasaca

15.08.2012

Broj požara u Subotici u dosadašnjem toku godine za četvrtinu je veći u odnosu na isti period prošle godine, koja je bila rekordna po broju intervencija od kako se u gradu organizovano gase požari. Tendencija u poslednjih nekoliko godina jeste povećanje broja intervencija na otvorenom prostoru, čiji počinioci su otkriveni tek u deset odsto slučajeva. Najveći broj požara na otvorenom izazvan je spaljivanjem žetvenih ostataka, a poljoprivredni savetodavci preporučuju da se ti ostaci ne spaljuju već zaoravaju.

U toku jula meseca, subotički vatrogasci imali su preko 120 intervencija, odnosno 4 dnevno u proseku. Najveći deo njih se odnosio na požare na otvorenom prostoru, a ma kako alarmantno zvučao ovaj podatak, broj intervencija u julu je na nivou proseka ove godine. Zahvaljujući stalnoj tendenciji porasta broja intervencija. Uzrok povećanom broju požara na otvorenom jeste bujna vegetacija i velika suša praćena visokim temperaturama, tako da su intervencije na otvorenom počele još 10. marta, što je neuobičajeno. Tako je od prvog dana 2012. godine do jutros zabeleženo 789 intervencija.

Najveći broj požara na otvorenom nastaje spaljivanjem ostataka iz poljoprivredne proizvodnje. To je pogotovo opasno nakon žetve. Međutim, pošto je spaljivanje ostataka zabranjeno, onda počinioci odlaze odmah nakon spaljivanja i ostavljaju vatru bez kontrole, koja se posebno u ovakvim periodima godine vrlo lako proširi na useve čija vegetacija i dalje traje. Stoga u poljoprivrednoj stručnoj službi savetuju da se ostaci ne spaljivaju već zaoravaju, jer na taj način ostaci služe kao đubrivo.

Kazne za izazivanje požara na otvorenom se kreću od 30.000 do 50.000 za fizička, a od 300.000 do milion dinara za pravna lica. Međutim, nakon ugašenog požara i obavljenog uviđaja svega 10% počinilaca bude otkriveno i kažnjeno.

Izvor: http://www.yueco.rs/vest/hronika/rekordi-u-broju-intervencija-vatrogasaca

Povratak...