f Kvalitet vazduha na zadovoljavajućem nivou - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Kvalitet vazduha na zadovoljavajućem nivou

08.08.2012

Kvalitet vazduha u Subotici je na zadovoljavajućem nivou, pokazuju rezultati merenja i analize koje se radu u subotičkom Zavodu za javno zdravlje. Najčistiji vazduh je u ruralnim područjima grada, a najzagađaniji na velikim raskrsnicama saobraćanica. Nakon nestanka velikih industrijskih zagađivača, rasterećenjem saobraćaja sa magistrale Palić – Aleksandrovo kvalitet vazduha bi bio podignut na još veći nivo.

Sistematsko praćenje kvaliteta i merenja parametara kvaliteta vazduha prati se u Subotici već 15 godina. Na nekoliko lokacija u gradu, što urbanih, što ruralnih, Zavod za javno zdravlje meri koncentracije sumpordioksida, azotdioksida, čađi, taložnih i suspendovanih materija. Po pitanju sumpordioksida nikada nije bilo problema sa povišenim prisustvom, azotdioksid ima koncentracije oko graničnih vrednosti, pogotovo leti, a na najfrekventnijim raskrsnicama i sa vrednostima iznad dozvoljenih, ali u kratkom vremenskom periodu. Čađ je prisutna u zimskim mesecima, loženjem čvrstih goriva. Na osnovu svih podataka koje dobijaju, u subotičkom zavodu za javno zdravlje su zadovoljni kvalitetom vazduha u gradu, s tim da ruralna područja imaju čistiji vazduh.

Član Gradskog veća zadužen za zdravstvo, socijalna pitanja i zaštitu životne sredine dr Atila Čengri ocenio je da je kvalitet vazduha u Subotici bolji u odnosu na prethodne godine, pre svega nestankom velikih industrijskih zagađivača. Ipak, problem za kvalitet vazduha predstavlja frekvencija saobraćaja duž magistrale od Palića do Aleksandrova, a ako bi se taj saobraćaj izmestio na alternativne saobraćajnice, kvalitet bi bio na većem nivou.

Sve navedeno odnosi se na hemijsko zagađenje vazduha. Međutim, većim problem godinama u nazad predstavljaju takozvani proridni zagađivači, a to su poleni raznih biljaka od kojih je najrasprostranjenija – ambrozija.

Izvor: http://www.yueco.rs/vest/dru-tvo/kvalitet-vazduha-na-zadovoljavaju-em-nivou

Povratak...