f Fabrika kvalitetne pijaće vode za tri naselja - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Fabrika kvalitetne pijaće vode za tri naselja

31.07.2012

Gradonačelnik Subotice Modest Dulić, član Gradskog veća zadužen za zdravstvo, socijalnu zaštitu i zašititu životne sredine dr Atila Čengeri, član Gradskog veća zadužen za poljoprivredu Šime Ostrogonac i direktorka JKP „Vodovod i kanalizacija” Snežana Pejčić obišli su radove na izgradnji pilot postrojenja za preradu sirove vode, prirodno kontaminirane velikom količinom arsena, gvožđa i amonijaka, na vodozahvatu Bački Vinogradi.

Modest Dulić je rekao da se tokom novembra 2010. godine, zajedno sa partnerima iz Holandije, započelo sa pilot projektom za preradu sirove vode u pijaću vodu Adart tehnologijom, koja prerađuje sirovu vodu na biološki način, bez upotrebe hemikalija.

- Uporedne analize kvaliteta prečišćene sirove vode pokazuju da ovo pilot postrojenje ne samo da prerađuje sirovu vodu do nivoa kvaliteta pijaće vode, nego da su i koncentracije štetnih sastojaka značajno ispod domaćih standarda i evropskih direktiva o kvalitetu vode za piće. Danas su u funkciju stavljeni i adsorpcioni filteri i tokom narednih meseci pokazaće se da li će se izuzetno visoka koncentracija arsena svesti u granice maksimalno dozvoljenih koncentracija, naglasio je gradonačelnik Dulić.

On je istakao da sva istraživanja ukazuju da će, zahvaljujući Adart tehnologiji, nešto više od 2.000 stanovnika u oko 900 domaćinstava u Bačkim Vinogradima biti u prilici da konzumira mikrobiološki i hemijski ispravnu, čistu pijaću vodu.

- Kapacitet ovog postrojenja obezbeđuje u budućnosti mogućnost priključenja i druga dva susedna naselja Šupljaka i Hajdukova, tako da će i stanovnici tih naselja u perspektivi biti u prilici da konzumiraju kvalitetnu vodu za piće, rekao je Modest Dulić.

Snežana Pejčić je kazala kako je pilot postrojenje za predradu sirove vode u Bačkim Vinogradima prvo takvog tipa u Srbiji, da su im prijatelji iz Holandije pomogli u realizaciji projekta donacijom u iznosu od preko 180.000 evra i da je JKP „Vodovod i kanalizacija“ za izgradnju i postavljanje Adart tehnologije do sada uložilo oko 10 miliona dinara.

- Ukoliko se u narednom periodu od pet-šest meseci, koliko nam predstoji za optimalizaciju ovog procesa, potvrde rezultati kakve smo imali u proteklih godinu dana na manjem pilot postrojenju, onda ćemo pristupiti dodatnom finansiranju od nekih 10 miliona dinara, kako bi ovo postrojenje ostalo kao fabrika vode za Bačke Vinograde, Šupljak i Hajdukovo, najavila je Snežana Pejčić.

Na pilot postrojenju za preradu sirove vode na vodozahvatu u Bačkim Vinogradima u toku je i kompletiranje i postavljanje linije mulja.

Adart tehnologijom, koja ima svoju primenu u Holandiji i koju koristi najveći holandski vodovod „Vitens“, uklanjaju se arsen, gvože i amonijak u postupku adsorpcije na specijalnim regenerativnim filterskim ispunama. Ono što daje prednost ovoj tehnologiji je činjenica da se dobija pitka voda bez upotrebe hemikalija kroz aeraciju i adsorpciju, a druga prednost je to što se kao nus proizvod javlja otpadni mulj koji u sebi sadrži gvožđe, a arsen ostaje vezan za filtersku ispunu i postaje inertan, što znači da se može odlagati slobodno, bez posledica na deponiju.

Izvor: http://www.subotica.rs/sr/6002/fabrika-kvalitetne-pijace-vode-za-tri-naselja

Povratak...