f Rezultati inspekcijske kotrole sakupljanja borovnice na zaštićenim područjima - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Rezultati inspekcijske kotrole sakupljanja borovnice na zaštićenim područjima

26.07.2012

Republička inspekcija za zaštitu životne sredine u oblasti zaštite i korišćenja prirodnih dobara, obavila je vanredne inspekcijske kontrole sakupljanja borovnice u zaštićenim područjima Parka izuzetnih odlika Vlasina, Parka prirode Golija i Nacionalnog parka Kopaonik.

Na teritoriji Vlasine kontrolisani su berači borovnica, kao i otkupna mesta u opštini Crna Trava, Surdulica i Bosilegrad. U toku kontrole zatečeni su berači borovnica bez potvrde o obučenosti berača za 2012. i ranijih godina. Oni su koristili nedozvoljena sredstva za branje borovnice, grabulje koje su  im oduzete. Tokom vanrednih inspekcijskih pregleda oduzeto je 55 grabulja, a  biće podneto 25 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, od čega će dva zahteva za pokretanje prekršajnog postupka biti podneta protiv DOO „Frigo -grand" Belanovica i DOO „Fungo - jug" Čukljenik, Leskovac. 

Inspekcijski pregledi obavljeni su uz prisustvo policije i čuvarske službe PIO Vlasina.

Takođe, republički inspektori za zaštitu životne sredine su tokom jula  izvršili vanredne kontrole načina berbe borovnice i  na zaštićenim područjima Nacionalni park Kopaonik i Park prirode Golija.  Kao i ranijih godina i na teritoriji NP Kopaonik i Parka prirode Golija, berba zaštićene vrste borovnice vrši se grabuljama,  a berači uglavnom ne poseduju potvrde o stručnoj osposobljenosti. U nižim predelima staništa borovnice na zaštićenom području NP Kopaonik, republička inspekcija izvršila je vanredne kontrole 13. i 16. jula, kada je od šest fizičkih lica oduzela tri grabulje, dok je još  pet grabulja pronađeno na mestima branja. Takođe, kontrola na staništima  borovnica u Pajinom preslu, Nebeskim stolicama, Gobelji, Jarmu i Srebrencu obavljena je 25. jula, kada je zatečena jedna osoba u branju borovnice.

Inspekciji pregledi izvršeni su uz asistenciju policije iz Brusa  i Raške,   kontrolom vozila na regionalnom putu Brus-Brzeće i Kopaonik-Raška na ulazu u Nacionalni park Kopaonik. U popodnevnim satima kada se berači vraćaju sa terena, zatečeno je šest fizičkih lica na različitim putevima u čijim se kolima nalazila borovnica.

U istom periodu obavljeni su vanredni inspekcijski pregledi i na teritoriji Parka prirode Golija, kada je zatečeno sedam osoba u berbi nedozvoljenim sredstvima i bez potvrda o stručnoj osposobljenosti sakupljača za sezonu 2012.  Protiv njih ćnj biti podnete prekršajne prijave. Tom prilikom je oduzeto 18 grabulja. Prilikom kontrole zatečen i jedan otkupljivač iz Raške van registrovanog mesta otkupa.

Čuvarska služba parka prirode Golija samostalno je obavila kontrole branja borovnice o čemu je dostavila izveštaj Republičkoj inspekciji sa podacima o pet osoba koje su 13, 14, 15. i 19. jula zatečene u prekršaju. Čuvarska služba Parka prirode Golija nastaviće u okviru svojih redovnih aktivnosti i kontrolu berbe borovnica do kraja sezone.

Na osnovu izvršenih vanrednih inspecijskih pregleda na teritoriji NP Kopaonik i PP Golija, kao i izveštaja upravljača, Republička inspekcija za zaštitu životne sredine podneće zahteve za pokretanje prekršanog postupka protiv 26 fizičkih lica i jednu prijavu za pokretanje prekršajnog postupka protiv  otkupljivača zatečenog van registrovanog otkupnog mesta. Na teritoriji  Kopaonika i Golije inspekcija je oduzela ili pronašla 36 grabulja.   

Kontrole na zaštićenom području  NP Kopaonik,  PIO Vlasina i PP Golija će biti nastavljene.      

Izvor: http://www.ekoplan.gov.rs/srl/Rezultati-inspekcijske-kotrole-sakupljanja-borovnice-na-zasticenim-podrucjima-1814-c29-content.htm

Povratak...