f Dunavska regata u Srbiji od 25. jula - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Dunavska regata u Srbiji od 25. jula

23.07.2012

TID - najveća i najduža rečna turistička regata na svetu, koja traje 73 dana na Dunavu, ulazi na teritoriju Srbije 25. jula, kod Apatina.
Ukupna dužina regate iznosi 2.455 kilometara, od starta u nemačkom gradu Inglštatu do rumunskog mesta Sveti Đorđe, gde se završava.

Reč je o najstarijoj regati na svetu: prva je bila održana 1956, a nekadašnja Jugoslavija, pored Čehoslovačke i Mađarske, bila je jedan od prvih organizatora.

Ove godine prijavilo se oko 150 učesnika iz podunavskih evropskih zemalja Nemačke, Austrije, Slovačke, Mađarske, Hrvatske, Srbije, Bugarske i Rumunije, kao i drugih evropskih - Švajcarske i Velike Britanije. Dolaze i veslači sa drugih kontinenata: iz Izraela, Australije, Sjedinjenih Američkih Država, Novog Zelanda, Narodne Republike Kine...

Dunavom se plovi čamcima (kajakom ili kanuom, kojima se vesla), a etape su od 16 do 60 kilometara, što je u proseku 43 km dnevnog veslanja. Etapna mesta u Srbiji su: Apatin (25. juli), zatim Bačka Palanka, Novi Sad (29. i 30. juli), Stari Slankamen, Beograd (1. i 2. avgust), Smederevo-Jugovo, Veliko Gradište, Dobra, Donji Milanovac, Tekija, Kladovo (8. i 9. avgust) i Brza Palanka (10. avgust.) koja je poslednje mesto u Srbiji.

Izvor: http://ekobalans.net/vesti/2-ekologija/281-dunavska-regata-u-srbiji-od-25-jula.html

Povratak...