f U Kikindi postavljen solarni punjač za mobilne uređaje - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

U Kikindi postavljen solarni punjač za mobilne uređaje

14.07.2012

Građani Kikinde od danas mogu da na jednostavan način, dok šetaju gradom, dopune svoje mobilne uređaje zahvaljujući solarnom punjaču koji je postavljen u centru grada.

Novi solarni punjač pod nazivom "Strawberry drvo" poklonio je mt:s opštini Kikinda i njenim građanima u saradnji sa kompanijom "Strawberry energy".

Novi solarni punjač za mobilne uređaje, koji je postavljen na Trgu srpskih dobrovoljaca u Kikindi, građanima omogućava da besplatno dopune baterije svojih prenosivih uređaja - mobilnog telefona, digitalne kamere, tablet računara ili mp3 plejera.

Pored toga, u blizini solarnog punjača omogućeno je besplatno surfovanje internetom putem modernizovane mt:s mreže koja omogućava prenos podataka znatno većim brzinama.

"Nastojimo da delujemo odgovorno u svakom mestu u kojem poslujemo i zbog toga smo danas Kikindi. Verujemo da inovacije poput ovog 'Strawberry drveta' mogu da unesu novi kvalitet u život naših sugrađana. Kako je punjač opremljen i mt:s mobilnim internetom, unapređena mobilna mreža će pružiti svim građanima sasvim novo iskustvo surfovanja na javnim prostorima", izjavio je Radovan Santovac, rukovodilac Radnog centra Telekoma Srbija u Kikindi.

"Strawberry drvo" visoko je pet metara i okruženo klupama, tako da istovremeno može da bude i mesto za odmor 10 korisnika dok im se telefon puni energijom sakupljenom od Sunca.

"Danas, kada se suočavamo sa sve većom potrebom korišćenja obnovljivih izvora energije, treba građanima takve tehnologije učiniti lako dostupnim i uputiti ih kako da ih koriste", kazao je direktor i osnivač kompanije "Strawberry energy" Miloš Milisavljević.

Podrškom projektu postavljanja solarnih punjača za mobilne uređaje, Telekom Srbija je objedinio svoja nastojanja na polju društvene odgovornosti u oblasti zaštite životne sredine, podrške preduzetništvu mladih i ulaganja u zajednicu.

Telekom Srbija i "Strawberry energy" su u oktobru prošle godine postavili "Strawberry drvo" u Beogradu i predstavili prenosivi model solarnog punjača na ovogodišnjem ATP turniru.

U nastavku saradnje, planirano je postavljanje solarnih punjača u još tri grada u Srbiji.

"Strawberry energy", pobednik "Nedelja održive energije 2011" u Briselu, mlada je kompanija koja se bavi istraživanjem i razvojem u oblastima obnovljivih izvora energije i održivog razvoja, vođena idejom "Učiniti svet boljim mestom".

Izvor: http://www.rtv.rs/sr_lat/vojvodina/kikinda/u-kikindi-postavljen-solarni-punjac-za-mobilne-uredjaje_331067.html

Povratak...