f „Černobil zauvek“ - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

„Černobil zauvek“

19.07.2012

Dvadeset i pet  godina nakon Černobila mi smo gotovo zaboravili rizike koje krije nuklearna energija. Posledice ove katastrofe još uvek nisu proučene do kraja. Nedavna dešavanja u Japanu pokazuju da još nismo naučili lekciju. Atomi imaju dugačak životni vek a ljudi kratko pamćenje. Zbog toga postoji ovaj film o Černobilu, da nas podseća, a možete ga pogledati danas na programu „Eko doks“ u sali Art bioskopa „Aleksandar Lifka“, od 16.30 časova. 

Juče su posetioci festivala dokumentarnih filmova imali priliku da uživaju u dva ostvarenja, nakon čega je usledila diskusija na kojoj su učestvovali Dušica Dragin, producent serijala „City birds“, Goran Filipaš reditelj filma „City birds“, Sabolč Palfi reditelj filma „It takes two for tango“ i predstavnik Udruženja ljubitelja prirode „RIPARIJA“. Moderator je bila Snježana Mitrović, predstavnica Udruženja TERRA’S. Opšti zaključak je da je pitanje zaštite ptica marginalizovano i da su retki pojedinci koji vode računa o njihovom opstanku. Takođe, s obzirom na to da ovakvi filmovi jesu pokretači razvoja svesti (pre svega najmlađih) najavljena je mogućnost njihovog prikazivanja i po osnovnim i srednjim školama. 

Ulaz je besplatan, a pre svake projekcije, svoj rad predstavljaju nevladine organizacije koje se bave pitanjima životne sredine. Takođe, posetioci će moći da uživaju i u izložbi predmeta od recikliranog materijala.Povratak...