f Potrošnja vode enormno porasla - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Potrošnja vode enormno porasla

10.07.2012

Kupovina flaširane vode enormno je porasla od kako temperature dostižu 38. stepen. Građani više ne mare da li je voda dovoljno rashlađena ili ne, bitno je da ugasi žeđ. Takođe je povećana i potrošnja gradske vode, pogotovo u predvečernjim satima kada se u gradu troši 500 litara u sekundi, dok se tokom dana ta brojka smanjuje na 330 litara. To što je tokom dana potrošnja smanjena, ne znači da je ona mala. Naprotiv, i takva potrošnja je za 50 odsto veća nego u zimskom periodu.

Opšte je poznato blagotvorno dejstvo vode na ljudski organizam i zdravlje. Čak 70% našeg tela sastoji se od ove dragocene tečnosti, pa je pravilan i odvoljan unos preduslov za pravilno funkcionisanje organizma i telesnih funkcija, što je još izraženije leti, na visokim temperaturama. 

Flaširana voda trenutno je najdragoceniji proizvod za prodavce. Ne stigne ni da se ohladi dovoljno, a rafovi u frižideru su već prazni.

Gradski Vodovod prethodnih nedelja takođe radi punim kapacitetom, jer je dnevna potrošnja vode povećana za čak 50 odsto, u odnosu na zimski period. Takom noći troši se oko 120 litara u sekundi, dok se u zimskom periodu troši oko 90. Danju je potrošnja veća i iznosi oko 330 litara u sekundi, dok je zimi 230 litara. Najveća potrošnja je u predvečernjim satima, kada se uglavnom zalivaju bašte i travnjaci, pa tako potrošnja poraste na 530 litara u sekudni, dok se u istom periodu tokom zime, troši svega 230 litara. Ipak u Vodovodu navode da su Subotičani racionalni po tom pitanju, jer mnogi koriste sopstvene bunare za zalivanje, iako su priključeni na vodovodnu mrežu. 

Kapacitet Vodovoda, odnosno crpni kapacitet, trenutno je 550 litara u sekundi, što ne znači da bi u slučaju još veće potrošnje došlo do nestašice vode. U tom slučaju bi došlo samo do slabijeg pritisaka u slavinama, što bi trajalo dva do tri dana. 

Izvor: http://www.yueco.rs/vest/dru-tvo/potro-nja-vode-enormno-porasla 

Povratak...