f Selekcija "Eco Dox" i okrugli sto "Klimatske promene i politika" na festivalu evropskog filma Palić - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Selekcija "Eco Dox" i okrugli sto "Klimatske promene i politika" na festivalu evropskog filma Palić

10.07.2012

Do početka 19. Festivala evropskog filma Palić ostalo je 4 dana. Jedna od 9 selekcija Festivala je i „Eco Dox“ selekcija ekoloških filmova, a tokom ove tradicionalne filmske manifestacije biće održan i okrugli sto na temu: Klimatske promene i politika“.

U selekciji ekoloških filmova “Eco Dox” biće prikazano 7 dokumentarnih filmova. Od osnivanja ovog programa selektori se trude da se filmovi koji se prikazuju odnose na sve aktuelne teme vezane za životnu sredinu.  Program će otvoriti jako napet i zanimljiv finski film “Hotel crvene šume” , a svojevsrna inovacija ove godine će biti panel diskusija koja će se održati 18. jula nakon prikazivanja 2 filma: “Za tango je potrebno dvoje” od 16:30, a od 17:30 “Gradske ptice-epizoda labud”. Oba filma su na temu urbanih ptičjih populacija, a u razgovoru će učestvovati ekipe filmova i ornitolozi koji su sarađivali na filmovima.
 
U okviru Festivala će biti održan okrugli sto na temu: “Klimatske promene i politika”.  Predložak za raspravu je istoimena studija Entonija Gidensa , jednog od najznačajnihjih intelektualnih pojava u Evropi u poslednjih 20 godina. Gidens, iako je prethodno najavljivano njegovo prisustvo, zbog bolesti neće prisustvovati Festivalu. Učesnici okruglog stola će biti ugledni intelektualci iz zemlje i regiona.
 
Filmovi iz selekcije ekoloških filmova “Eco Dox” će se prikazivati od 15.-20. jula u bioskopu Aleksandar Lifka u 16:30 časova, a ulaz je besplatan.  Okrugli sto “Klimatske promene i politika” se održava u Maloj gostioni na Paliću 15. jula od 10 časova.
 
Izvor: http://www.yueco.rs/vest/kultura/selekcija-eco-dox-i-okrugli-sto-klimatske-promene-i-politika-na-festivalu-evropskog

Povratak...