f Meriće se i hemijski parametri jezerske vode - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Meriće se i hemijski parametri jezerske vode

05.07.2012

Kvalitet vode u jezeru Palić će se od sada meriti  pomoću novog multiparametarskog portabl aparata. Pored uobičajenih parametara meri će se  pH vrednost i  kiseonik u vodi pomoću  kombinovanog pH i oksimetra aparata. Za ovu investici grad je izdvojio 300.000 dinara, a stručnjaci Zavoda za javno zdravlje su dali instrukcije kako da se meri kvalitet vode.

Novi aparat će se koristiti za svakodnevni monitoring stanja vode u jezerima Palić i Ludaš. Pored temperature, bistroće, mirisa meriće se i ph vrednost, kao i rastvoreni kiseonik u vodi.

Budući da je u pitanju uređaj istih performansi, kakav za merenje koriste i u Zavodu za javno zdravlje iz Subotice, stručnjaci pomenute kuće, su dali instrukcije za prvo merenje, koje je obavljeno  na obali jezera Palić, iza Jedriličarskog kluba.

Do sada uginuća ribe nije bilo, ali to ne znači da ih neće biti kažu u preduzeću Palić Ludaš. Zbog toga je bitno da se svakodnevno meri kvalitet jezerske vode kako bi se znalo u kom je stanju ekosistem u jezeru.

Ideja je da se u toku dana više puta meri kvalitet jezerske vode, a rezultati proslede nadležnima u preduzeću “Park Palić” i Zavodu za javno zdravlje u Subotici. Ukoliko potraju ovako visoke temperature i dođe do kritičnog stanja primeniće se sve urgentne mere za osvežavanje jezera vodom iz kanala Dunav-Tisa -Dunav.

Izvor: http://www.yueco.rs/vest/ekonomija/meri-e-se-i-hemijski-parametri-jezerske-vode

Povratak...