f I predstavnici Arhus centra obeležili Dan Dunava - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

I predstavnici Arhus centra obeležili Dan Dunava

02.07.2012

Tokom proteklog vikenda i predstavnici Regionalnog Arhus centra Subotica učestvovali su u manifestacijama posvećenim obeležavanju Dana Dunava. 

Naime, deo arhus tima gostovao je u Bačkom Monoštoru, gde se već petu godinu za redom, na međunarodni Dan Dunava, organizuje ekološko-muzički festival Regeneracija Dunava. Festival predstavlja jedinstvo edukativnih sadržaja vezanih za podizanje svesti o značaju ove reke, uz muzičke sadržaje u vidu dvodnevnih koncerata, a deo je i akcije na nivou republike – „Aktivni za reke“.

Ove godine akcenat je stavljen na mogućnosti unapređenja stanja i zaštite životne sredine i prirode, te promociji Prekograničnog rezervata biosfere „Mura-Drava-Dunav“. Takođe, bilo je reči i o Uredbi o sredstvima za podsticanje programa ili nedostajućeg dela sredstava za finansiranje programa od javnog interesa koja realizuju udruženja. Ovom Uredbom se regulišu: kriterijumi za dodelu sredstava, uslovi za dodelu sredstava, obim sredstava, način dodele sredstava, postupak dodele sredstava, kao i način i postupak vraćanja sredstava.

Takođe, organizovane su i brojne aktivnosti koje su se odnosile na edukaciju, kreativne radionice, ekološke radionice sa decom i mladima, koncerti i projekcije filmova. 

Predstavnici AC su posetili i Bezdan, kao gosti Ekološkog društva “Ozon”, koje je s namerom obeležavanja ovako značajnog datuma organizovalo dvodnevno kampovanje i druženje ljubitelja prirode i boraca za očuvanje životne sredine. Pored brojnih sportsko-rekreativnih aktivnosti, koje su organizovane za najmlađe, bila je ovo prilika za upoznavanje sa radom Arhus centra, kao i sa mogućnostima koje on pruža. Takođe, razmenjivani su i informativno-edukativni i promotivni materijali.

Inače, Dan Dunava, 29. jun,obeležava se u 14 podunavskih zemalja, a niz manifestacija koje povezuju 80 miliona ljudi ove godine održane su uglavnom tokom proteklog vikenda, dok je centralna proslava Dana Dunava u Srbiji održana 30. juna na beogradskoj Adi Huji.

Dan Dunava širom Evrope obeležen je prvi put 29. juna 2004. godine. Međunarodnu konvenciju o saradnji na zaštiti i održivom korišćenju Dunava potpisalo je 14 zemalja, članica Međunarodne komisije za zaštitu reke Dunav.

Srbija je 30. januara 2003. godine (tada kao SRJ) ratifikovala Konvenciju o zaštiti reke Dunav.

 

Povratak...