f Biciklistički karavan prešao 400 km prenoseći ekološke poruke - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Biciklistički karavan prešao 400 km prenoseći ekološke poruke

02.07.2012

Ekološki karavan, sa 14 biciklista i umetnicima Cirkusfere, u prethodnih 5 dana prešao je 400 km, obišao 6 gradova u Srbiji i podelio građanima 3.000 kesa za razvrstavanje otpada.

Zelena inicijativa i Zelena lista Srbije obeležile su u petak na Gradskom trgu u Bačkom Petrovcu, završnicu ekološkog biciklističkog karavana, kabareom Cirkusfere i nastupom grupa Tiću i White city massive, u okviru kampanje Oplaneti se! Recikliraj. Ekološki karavan, sa 14 biciklista (7 devojaka i 7 momaka) i umetnicima Cirkusfere, na putu dugom 400 km obišao je 6 gradova u Srbiji. Karavan se tokom 5 dana kretao od Gornjeg Milanovca, preko Valjeva, Šapca i Obrenovca do Inđije i Bačkog Petrovca.

Učesnici karavana, među kojima je najmlađa učesnica sa nepunih 18 godina, a najstariji učesnik sa 43 godine, prenosili su ekološke poruke o važnosti reciklaže i pozivali građane, organizacije, institucije i reciklažne biznise da se aktivnije uključe u prikupljanje reciklažnih sirovina.

Biciklisti su dolaskom u svaki grad, delili građanima kese za razvrstavanje otpada, sa internet adresom Reciklažnog adresara, jedinstvene baze podataka o reciklažnim ostrvima u Srbiji na sajtu Zelene inicijative. Zajedno sa bicklistima, umetnici Cirkusfere zabavljali su građane ekološkim predstavama. U druženjima umetnika i biciklista u svim gradovima koje je karavan obišao učestvovalo je do 2000 građana.

Početak karavana u Gornjem Milanovcu, obeležila je prezentacija predmeta od otpada u dvorištu vrtića „Sunce“ i ekološka predstava umetnika iz udruženja „Cirkusfera“. Na putu do Valjeva biciklisti su posetili  spomenik knjazu Milošu Obrenoviću u Takovu, podsećajući još jednom na pitanje kakve spomenike naša civilizacija ostavlja iza sebe ukoliko se pravilan način ne brine o otpadu. Na putu kroz zapadnu Srbiju i Srem karavan je naišao na brojne deponije, ali i individualne sakupljače otpada. Biciklisti su takođe primetili da su sela u opštini Pećinci pokrivena kontejenerima za prikupljanje iskorišćene plastične ambalaže. U završnoj etapi karavana bicilkisti su u Inđiji posetili regionalnu deponju u izgradnji.

Do 15 lokalnih biciklista pridruživalo se karavanu u svakom od gradova koje je obišao i zajedno sa njim prelazilo pojedine etape karavana. U Novom Sadu karavan se susreo sa grupom Novi Sad Critical Mass (mesečnom manifestacijom lokalnog karaktera koja promoviše vožnju biciklom kao zabavan i zdrav način prevoza).

Treći po redu ekološki biciklistički karavan deo je kampanje Oplaneti se! Recikliraj koja se ove godine realizuje u okviru aktivnosti Zelene inicijative, usmerenih ka unapređenju primarne selekcije otpada na lokalnom i nacionalnom nivou u Srbiji. Održavanje ovogodišnjeg biciklističkog karavana realizuje se u partnerstvu sa Balkanskim fondom za lokalne inicijative (BCIF), Mladim istraživačima Srbije, Institutom za održive zajednice (ISC), a uz finansijsku pomoć Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), i uz podršku Telenor fondacije i Holandske Ambasade.

Prenoseći ekološke poruke građanima o važnosti reciklaže i primarne selecije, tokom prve dve godine održavanja biciklistički karavan obišao je 20 gradova u Srbiji, u njemu je učestvovalo više od 40 biciklista a ukupno je pređeno 1200 km.

Izvor: http://zelenainicijativa.rs/biciklisticki-karavan-presao-400-km-prenoseci-ekoloske-poruke
Povratak...