f ”Ojačali” bio-farmere - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

”Ojačali” bio-farmere

03.07.2012

Glavni rezultati projekta Organica.net su uvođenje organskog obroka u PU „Naša radost“ u Subotici što je obezbedilo jačanje kapaciteta eko-poljoprivrednika, te pronalaženje tržišta u Hrvatskoj preko firme „Eko-vrelo“ iz Belog Manastira, saopštila je u uvodu, Snježana Mitrović, iz Udruženja TERRA’S. Podsetila je da su „ušli“ u završni osamnaesti mesec realizacije projekta sa Udrugom Slap iz Osijeka, podržanog od strane Evropske unije i Grada Subotice, preko IPA programa prekogranične saradnje Hrvatske i Srbije.

Kako je, Jelena Ivović, iz Udruženja TERRA’S, izvestila, opšti cilj projekta je bio stvaranje novih mogućnosti zapošljavanja u sektoru proizvodnje organske hrane, te započinjanje programa podrške i prekogranične saradnje, koja bi stvorila konkurentne eko preduzetnike kako na domaćem i regionalnom, tako i na tržištu Evropske unije.  

Vraćajući se unazad navela je podatke da su održana dva četvorodnevna edukativna seminara za vaspitače i kuvare „Naše radosti“ i za trgovce i ugostitelje restorana i hotela, ukupno 80 učesnika za koje su organizovane posete bio-farmama kod Josipa Mamužića iz Ljutova i Arpada Čikoša iz Totovog sela. Kuvari „Naše radosti“ su pokazali šta su naučili na seminarima Udruženja TERRA’S, te su svoju umešnost u kuvanju predstavili na Bazarima organske hrane i na Međunarodnom festivalu organskih proizvoda - Biofest 2011. gde su spravili namirnice od organskih sirovina pred više od 200 posetilaca. U okviru projekta je bilo predviđeno i studijsko putovanje u Osijek kada je 31 učesnik, što vaspitača što poljoprivrednika posetilo Ekološki vrtić „Mak“ i ekološku farmu „Orlov put“ u Osijeku kako bi razmenili iskustva sa kolegama iz Hrvatske.

Nutricionista PU „Naša radost“, Žužana Osvald, je zadužena za jelovnik. Prema njenim rečima deca su taj dan radosna kada je organska hrana na meniju. Izuzetno su zadovoljni saradnjom sa Udruženjem TERRA’S i poljoprivrednicima, i što je najvažnije kvalitetom povrća, koje kuvaju ili jedu sveže. U pitanju je organski luk, šargarepa, kupus, a kolače prave  od organski proizvedenog integralnog brašna, Josipa Mamužića, bio-farmera iz Ljutova koji je učestvovao na tenderu. Ove godine je izdvojeno 1,3 miliona dinara i ako ispune sve postavljene tenderske uslove, sigurno će se od naredne godine povećati nabavka organskih proizvoda.

Prema rečima, Josipa Mamužića, ovaj projekat je, njima poljoprivrednicima, značajan, jer su pronašli siguran plasman robe, ne troše mnogo za benzin, brzo mogu da odreaguju i na poziv iz obdaništa za pola sata dopreme svežu robu. Ovo je bitan podatak, ne samo ekonomski, već i ekološki, jer se smanjuje upotreba fosilnog goriva čime se štiti životna sredina, a što je najvažnije zdravlje najmlađih. Mamužić je rekao da su to ozbiljne količine, jer je za jedan obrok potrebno 650 kilograma kupusa ili integralnog brašna, 2000 veza mladog luka ili šargarepe, oko 1000 kilograma paprike, paradajza ili drugog sezonskog voća i povrća.

Na kraju je, Snježana Mitrović, izrazila želju da se iznađu sredstva za nastavak projekta sa partnerima, Udrugom Slap iz Osijeka. Planovi Udruženja TERRA’S su usmereni na formiranje Fonda za razvoj organske poljoprivrede u Subotici po uzoru na Novi Sad, instaliranje organskih štandova subotom u centru grada, uvođenje organske hrane u obdaništa i vrtiće u Kanjiži.

Nakon formiranja lokalne vlasti lobiraće se i na izradi Strategije i Akcionog plana razvoja organske poljoprivrede Subotice ili čak Severnobačkog i Severnobanatskog okruga, a u skladu sa Studijom o zelenoj ekonomiji i održivom rastu za RS koja je predstavljena na Konferenciji Ujedinjenih nacija o održivom razvoju Rio + 20. U njoj su date preporuke za regionalnom saradnjom u oblasti zelene ekonomije gde je organska poljoprivreda jedna od tri ključna sektora sa najvećim potencijalom.


Povratak...