f Ekološki biciklistički karavan krenuo je danas iz Gornjeg Milanovca - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Ekološki biciklistički karavan krenuo je danas iz Gornjeg Milanovca

25.06.2012

Ekološki biciklistički karavan, koji u okviru kampanje Oplaneti se! Recikliraj, organizuju Zelena inicijativa i Zelena lista Srbije krenuo je danas iz Gornjeg Milanovca ispred vrtića „Svetlost“. Zajedno sa umetnicima Cirkusfere, 12 biciklista družili su se sa stotinak dece i kroz ekološku predstavu preneli im poruke o važnosti reciklaže. Nakon predstave deca su od umetnika dobila igračke napravljene od reciklažnih materijala.

Na putu ka Valjevu, biciklistički karavan obišao je jednu od naših istaknutijih istorijsko-kulturnih znamenitosti, spomenik knjazu Milošu Obrenoviću u Takovu, podsećajući još jednom na pitanje kakve to spomenike naša civilizacija može ostaviti iza sebe ukoliko ne bude na pravilan način brinula o otapdu.

Biciklistički karavan će u naredna 4 dana dana obići još 5 gradova u Srbiji (Valjevo, Šabac, Obrenovac, Indjiju i Bački Petrovac).  Zajedno sa umetnicima Cirkusfere, ekološkom predstavom zabaviće građane i podeliti im 3.000 kesa za razvrstavanje otpada na kojima se nalazi i internet adresa Reciklažnog adresara, jedinstvene baze podataka o reciklažnim ostrvima u Srbiji na sajtu Zelene inicijative (www.zelenainicijativa.rs/reciklazniadresar).

U gradovima koje obiđe biciklističi karavan će istovremeno pozivati građane, organizacije, institucije i reciklažne biznise da se aktivnije uključe u prikupljanje reciklažnih sirovina.

 Treći po redu ekološki biciklistički karavan deo je kampanje Oplaneti se! Recikliraj koja se ove godine realizuje u okviru aktivnosti Zelene inicijative, usmerenih ka unapređenju primarne selekcije na lokalnom i nacionalnom nivou u Srbiji. Održavanje ovogodišnjeg biciklističkog karavana realizuje se u partnerstvu sa Balkanskim fondom za lokalne inicijative (BCIF), Mladim istraživačima Srbije, Institutom za održive zajednice (ISC), a uz finansijsku pomoć Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), i uz podršku Telenor fondacije i Holandske Ambasade.

Izvor: http://zelenainicijativa.rs/karavan

 

 

Povratak...