f Zdravlje i životi Vrbašana, nažalost imaju cenu! - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Zdravlje i životi Vrbašana, nažalost imaju cenu!

28.06.2012

Ekološki pokret Vrbasa – prijava protiv Vitala

Svakodnevno brutalno zatrpavanje Velikog bačkog kanala od strane Vitala, fabrike ulja i biljnih masti iz Vrbasa, koje se već mesecima dešava na očigled i uvid staratelja, inspekcija i svih relevantnih državnih institucija, proizvelo je kod nas utisak njihove potpune ravnodušnosti i “namirenosti”! Ove količine otpadnih voda zatrovale bi najveće reke u kratkom periodu.

Vrbas je definitivno žrtvovan grad!

Koliko je koštala ova žrtva pitaćemo Agenciju za borbu protiv korupcije a ovo ispod je poslednja šansa inspekciji da povrate svoje dostojanstvo!

POKRAJINSKA INSPEKCIJA ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE

Poštovani!

Ovim putem Vas obaveštavamo o kontinuiranom zagađivanju Velikog bačkog kanala od strane fabrike ulja i biljnih masti Vital iz Vrbasa.

Ispuštanje otpadnih voda Vitala u kanal, vrši se kontinuirano, gotovo svaki dan, tako da ne možemo govoriti o akcidentima, već o kriminalnom ponašanju za koje, osnovano sumnjamo, imaju blagoslov nekih delova državnog sistema nadzora.

Očekujemo od vas da primenite zakonom predviđene mere i zaštite zdravlje građana Vrbasa i Srbobrana i ovaj vodotok, koji se divljački puni najgorim industrijskim otpadom.

Upozoravamo Vas da nas, po našoj prethodnoj prijavi protiv zagađivanja vazduha, takođe od strane Vitala, niste obavestili o izlasku i preduzetim merama. Kako god da ste postupili – efekat je izostao, te gusti, crni oblaci dima iznad Vitalove energane i dalje prekrivaju vrbaska naselja.

Ova Prijava je javnog karaktera, te će javnost o našoj komunikaciji biti obaveštena. Naše opštenje će biti ispraćeno i od Agencije za borbu protiv korupcije, te se nadamo da će vaši koraci u pravcu razrešenja ove situacije biti transparentni sa pravovremenim obaveštavanjem podnosioca Prijave o svim preduzetim radnjama.

Izvor: http://www.ekologija.rs/zdravlje-i-zivoti-vrbasana-nazalost-imaju-cenu

 

Povratak...