f "Od vrata do vrata" za "Zelene zgrade Subotice" - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

"Od vrata do vrata" za "Zelene zgrade Subotice"

27.06.2012

U saradnji sa Regionalnim Arhus centrom, Udruženje TERRA’S realizuje projekat „Zelene zgrade Subotice“, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine i Gradske uprave Subotica, preko Službe za zaštitu životne sredine i održivi razvoj. U akciji „Od vrata do vrata“  volonteri su obilazili stanare u ulici Arsenija Čarnojevića. Deleći promotivne liflete, informisali su građane o značaju primarene selekcije otpada na mestu nastanka (u domaćinstvu), kao i o mogućnostima reciklaže.

Naime, obaveza stanara kroz ovaj projekat je da u džambo džakove postavljene u posebnoj prostoriji zgrade, odnose prethodno selektovani komunali otpad, tačnije, papir i plastiku. U projekat je uključena otkupna stanica „Eco Fenix B Team“, koja je  zadužena za odnošenje ambalažnog otpada. Iz njihovih izveštaja će se utvrditi tačne količine sekundarnih sirovina, a prikupljena sredstva će se uplaćivati na račun Skupštine stanara i moraće se utrošiti namenski za podmirivanje zajedničkih troškova i održavanje zgrade.

Cilj ovog projekta je podizanje nivoa svesti o problemu otpada kao ozbiljnom zagađivaču životne sredine i smanjenje količine čvrstog komunalnog otpada kroz zajedničke aktivnosti različitih subjekata. S obzirom na to da je akcija pod sloganom „Napuni džambo džak pokaži koliko si jak“, (koja je zahvaljujući podršci Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, sprovedena prošle godine u dve zgrade MZ „Dudova šuma“) naišla na veliki odziv među građanima, odlučili smo se za njen nastavak, ističu u TERRA’S-u.

Ove godine je u projekat uključeno pet zgrada, s tim da svi zainteresovani mogu i dalje da se prijavljuju na telefone Udruženje TERRA’S i Regionalnog Arhus centra: 024 554 600 (lokal: 123 i 127).

Povratak...