f Palić kao Bodensko jezero - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Palić kao Bodensko jezero

19.06.2012

Ekspertska grupa iz Subotice pretodnih dana boravila je u Nemačkoj na Bodenskom jezeru, koje je šezdesetih i sedamdesetih godina imalo isti problem kao sada Palićko jezero. To jezero imalo je veliki problem sa algama, koji je uspešno rešen, pa je ekspertska grupa otišla na razmenu iskustava i eventualno idejno rešenje za naše jezero. Prvi uslov koji je neophodan, a koji od nedavno Subotica ispunjava, jeste moderan prečistač otpadnih voda.

Ekspertska grupa je obišla nekoliko lokacija, kao što je prečistač otpadnih voda u Kresbronu, gde se filtriranje radi aktivnim ugljem, zatim su obišli Institut za istraživanje jezera, koji ima stogodišnje iskustvo sa jezerima kao što je trenutno Palić, kao i mnoga druga mesta. Ono što je zaključeno nakon obilaska, jeste da treba rešiti uzrok koji je doveo do takvog stanja jezera.

Osim prečistača koji vodu prečišćava uz pomoć aktivnog uglja, ekspertska grupa je obišla još jedan prečistač koji je po kapacitetu veoma sličan kao naš, i koji isto vodu nakon prečišćavanja ispušta u jezero.

Detaljnije informacije oko posete Nemačkoj i njihovim iskustvima ova ekspertska grupa prezentovaće 16. jula na Otvorenom univerzitetu u 11 čaova, a ulaz za sve zainteresovane će biti slobodan. 

Izvor: http://www.yueco.rs/vest/dru-tvo/pali-kao-bodensko-jezero

Povratak...