f Na "Radijalcu" postavljen "eko mrav" za prikupljanje baterija - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Na "Radijalcu" postavljen "eko mrav" za prikupljanje baterija

14.06.2012

U okviru akcije prikupljanja istrošenih baterija iz domaćinstava, čiji je cilj da se građanima omogući da na odgovarajućim mestima mogu da odlože istrošene baterije iz svojih kućnih aparata, igračaka, satova, telefona... i na taj način daju doprinos očuvanju životne sredine, na šetalištu na „Radijalcu”, u blizini OŠ „Jovan Jovanović Zmaj”, postavljena je višenamenska skulptura - ’eko mrav’. Skulptura je izrađena od kovanog gvožđa i žice i istovremeno je i atraktivna posuda za prikupljanje baterija.

Član Gradskog veća zadužena za komunalne delatnosti i zaštitu životne sredine, mr Suzana Dulić, rekla je, tim povodom, da lokalna samouprava i ove godine sprovodi niz aktivnosti koje se odnose na poboljšanje kvaliteta upravljanja otpadom, i da je jedna od tih aktivnosti i edukacija o upravljanju opasnim otpadom u koji spadaju i baterije.

-  Grad je ove godine obezbedio 100 posuda za odlaganje baterija. Posude su napravljene od odgovarajućih materijala otpornih na dejstvo sadržaja iz baterija i postavljene su u svim „Trgoprometovim“ maloprodajnim objektima, kao i u školama. Sa Umetničkom radionicom ’Medijala’ napravili smo ’eko mrava’, jednu atraktivnu, umetničku skulpturu i posudu za odlaganje istrošenih baterija. Odlaganjem opasnog otpada na za to predviđenim mestima svi imamo priliku da damo doprinos da akcija prikupljanja istrošenih baterija iz domaćinstava bude što uspešnija, naglasila je Suzana Dulić.

Pražnjenje posuda obavlja se na mesečnom nivou, a sprovodi ga JKP „Čistoća i zelenilo“, preduzeće ovlašćeno od strane grada.

U Srbiji se na godišnjem nivou, proda oko 3.600 tona baterija, a svako domaćinstvo u toku godine potroši po 21 bateriju.

 

Izvor:  http://www.subotica.rs/sr/5818/na-radijalcu-postavljen-eko-mrav-za-prikupljanje-baterija 

Povratak...