f Rezultati akcije Veliko spremanje Srbije - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Rezultati akcije Veliko spremanje Srbije

13.06.2012

Prema podacima koje su Ministarstvu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja dostavile lokalne samouprave, u Velikom spremanju Srbije prikupljeno je 128.217 kubnih metara otpada. Procenjuje se da je na taj način čišćenjem u jednom danu, ostvarena ušteda više od 141 milion dinara.

Za najuspešniju opštinu u Velikom spremanju Srbije proglašen je Bogatić, gde je u akciji 9. juna učestvovalo 40 odsto stanovništva. Podsetimo, u akciji Velikog spremanja Srbije ukupno je učestvovalo 301.345 volontera, odnosno 4,23 odsto stanovništva na 4.713 lokacija u svim opštinama u Srbiji. U statistiku nije ušao broj građana koji se nisu registrovali za akciju, kao ni lokacije koje su samoinicijativno čistili. Imajući to u vidu, procenjuje se da je konačan broj učesnika veći. Takođe, učestvovalo je ukupno 267 komunalnih preduzeća, 475 javnih preduzeća, 868 privrednih društava i 1.392 škole.   

Podsetimo, čišćenje organizovano kroz akciju Očistimo Srbiju, počelo je u 9 časova u 169 opština širom Republike. Prioritetne lokacije za čišćenje odredili su građani njihovim prijavljivanjem na portalu www.ocistimosrbiju.rs Čišćene su obale reka, školska dvorišta, parkovi, izletišta i druge javne površine. Akcija se održava po treći put na teritoriji cele Srbije, povodom Svetskog dana zaštite životne sredine. 

Izvor: http://www.ekoplan.gov.rs/srl/Rezultati-akcije-Veliko-spremanje-Srbije-1775-c60-content.htm

Povratak...