f Utrošena sredstva za subvencionisanje kredita za unapređenje energetske efikasnosti - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Utrošena sredstva za subvencionisanje kredita za unapređenje energetske efikasnosti

13.06.2012

Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja preko Fonda za zaštitu životne sredine u 2012. godini opredelilo je 300 miliona dinara za subvencionisanje kredita za unapređenje energetske efikasnosti privatnih objekata. Zbog velikog interesovanja građana i odobrenih kredita za veliki broj objekata, sredstva su utrošena i program subvencionisanja tih kredita je privremeno obustavljen.

Do sada je građanima odobreno više od 3.000 kredita i to najčešće za spoljnu izolaciju i zamenu spoljne stolarije.

Od milijardu dinara dinara odobrenih za unapređenje energetske efikasnosti u objektima javne namene, realizovano je 92 projekta. Najviše za objekte obrazovnih ustanova, 51 projekat, 9 predškolskih ustanova, takođe 9 zdravstvenih ustanova, 7 objekata kulture, jedna sportska i jedna ustanova socijalne zaštite. Za projekte u Vojvodini odobreno je 284,9 miliona dinara, u Beogradu 183,3 miliona dinara i 532,7 miliona u ostatku Srbije.

Takođe, zbog velikog interesovanja građana do sada privremeno će biti obustavljen i program subvencionisanja stambenih kredita. Prema izveštaju Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita o sprovođenju Uredbe o merama podrške građevinskoj industriji kroz dugoročno stambeno kreditiranje u 2012. godini, od ukupno 1.146 primljenih zahteva za subvencionisane kredite, odobreno je 1.061, a realizovano 373 kredita.

Dodatna sredstva koja će omogućiti nastavak programa unapređenja energetske efikasnosti obezbeđena su preko Fonda za zaštitu životne sredine, a njihovo korišćenje će biti moguće nakon forimranja nove Vlade. Dodatna sredstva biće obezbeđena i za program subvencionisanja stambenih kredita.

Izvor: http://www.ekoplan.gov.rs/srl/Utrosena-sredstva-za-subvencionisanje-kredita-za-unapredjenje-energetske-efikasnosti--1776-c85-content.htm

Povratak...