f Srbija danas predstavlja Studiju zelene ekonomije i održivog rasta u okviru Konferencije UN o odživom razvoju Rio + 20 - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Srbija danas predstavlja Studiju zelene ekonomije i održivog rasta u okviru Konferencije UN o odživom razvoju Rio + 20

21.06.2012

U okviru Konferencije Ujedinjenih nacija o odživom razvoju Republika Srbija organizuje danas poseban skup (Side Event) posvećen razmatranju dosadašnjih i predstojećih aktivnosti na polju zelene ekonomije i održivog razvoja u jadransko-jonskom regionu. Region pored Srbije, obuhvata Italiju, Sloveniju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Albaniju i Grčku. Skupom će predsedavati ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić i ministar poljoprivrede i životne sredine Republike Slovenije Franc Bogovič. Takođe, na skupu će se obratiti i ministar finansija Crne Gore Milorad Katnić kao i visoki zvaničnici Ujedinjenih nacija: direktor UNEP za Evropu Jan Dušik i direktor Grupe za životnu sredinu i energiju UNDP Veerle Vandeweerd.

Skup je rezultat predsedavanja Srbije Jadransko-jonskom inicijativom i dogovora koji su načinjeni na regionalnom skupu u Beogradu marta 2012. godine. Skup će predstaljati nastavak rasprave o regionalnoj saradnji u oblasti održivog razvoja i zelenog rasta. Države regiona predstaviće svoja dosadašnja postignuća i razmatrati postojeće i moguće regionalne incijative.

Republika Srbija će na skupu da predstavi Studiju zelene ekonomije i održivog rasta (Study on Achievements and Perspectives towards a Green Eceonomy and Sustainable Growth in Serbia) koja je izrađena u saradnji sa UNDP i UNEP, kao svojevrsna osnova za nastup delegacije Srbije na Konferenciji Rio + 20. Dokument je pripremljen uz učešće oko 400 predstavnika državnih institucija, naučnog i nevladinog sektora, tela UN i drugih zainteresovnaih strana.

Važno je istaći da je sadržaj glavnog pregovaračkog dokumenta konferencije Rio +20 „Budućnost koju želimo", gotovo u potpunosti reflektovan u sadržaju navedene studije o zelenoj ekonomiji i održivom rastu za Srbiju. To ukazuje na činjenicu da se Srbija nalazi na pravom putu održivog razvoja u skladu sa težnjama svetske zajednice ali i strateškim vizijama Evropske unije.

Skup država jadransko-jonskog regiona odličan je primer uspešne regionalne saradnje i za druge učesnike konferencije.      

Nacionalnu studiju o zelenoj ekonomiji i održiom rastu na srpskom jeziku možete preuzeti ovde, kao i na engleskom.  

Izvor: http://www.ekoplan.gov.rs/srl/Srbija-danas-predstavlja-Studiju-zelene-ekonomije-i-odrzivog-rasta-u-okviru-Konferencije-UN-o-odzivom-razvoju-Rio-20-1779-c102-content.htm

Povratak...