f Školarci dali doprinos akciji „Očistimo Srbiju“ - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Školarci dali doprinos akciji „Očistimo Srbiju“

12.06.2012

Udruženje TERRA’S je u saradnji sa Centrom za razvoj dečjih interesovanja “Plava planeta” i Regionalnim Arhus centrom Subotica, a uz podršku Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, u subotu, 9. juna realizovalo projekat Zajedno u akciju: “Očistimo Srbiju”. 

Akcijom je bilo obuhvaćeno devet lokacija, a pored Kelebijske šume, okoline Otvorenog univerziteta, Ekonomskog fakulteta i Bajmoka, čišćeno je i pet osnovnih škola. Tokom “Nedelje ekologije” od 4. do 9. juna, više od tri hiljade volontera je uređivalo poslovnu i stambenu okolinu, a 9. juna je održana centralna akcija čišćenja Srbije. Eco Fenix B Team je bio zadužen za otkup pet ambalaže i papira, a JKP “Čistoća i zelenilo” za ostali otpad. 

Oko 350 učenika, roditelja i nastavnika OŠ “Sveti Sava” uzelo je učešće u akciji sređivanja Srbije. Svojim angažovanjem dali su doprinos razvijanju ekološke svesti i unapređivanju zaštite životne sredine. Sakupljana je plastična ambalaža, stari papir, ekološki otpad, čišćeno je dvorište, presađivano cveće, uređivan hodnik škole, ali i okolne ulice Aksentija Marodića i Vojislava Ilića. Akcija je bila veoma uspešna i prikupljeno je blizu 300 kg starog papira, a prikupljena plastična ambalaža nije stala u namenske kontejnere pa je odlagana i u desetine džakova.

U akciji čišćenja učestvovalo je oko 600 učenika OŠ “Matko Vuković”, u tri školske zgrade koje su u sklopu same škole. Čišćeno je školsko dvorište i ulični deo oko škole, obližnji napušteni plac na kom je pokošena trava, kao i staračka domaćinstva koja se nalaze u blizini same škole. Učenici su od kuće donosili sekundarne sirovine, te uspeli da prikupe 825 kilograma papira i 230 kilograma PET ambalaže. 

Učenici i nastavnici OŠ “10 oktobar” takođe su učestvovali u akciji, a njih 200 čistilo je školsko dvorište, sportske terene i obližnje dečije igralište. Učenici su takođe od kuće donosili papir i plastičnu ambalažu koja je razvrstavana u namenske kontejnere. Prikupljeno je 330 kilograma papira i 94 kilograma PET-a. 

Oko 600 učenika i nastavnika čistilo je dvorište OŠ “Kizur Ištvan”, sportske terene, ulični deo škole kao i zapuštni zadnji deo školskog dvorišta koji je nakon temeljnog  krčenja šiblja i korova osposobljen za korišćenje. Akcija je bila veoma uspešna,  đaci su donosili sekundarne sirovine i iz svojih domova, a prikupljena su dva kontejnera optada. 

U OŠ “Jovan Mikić” oko 600 učenika i nastavnika učestvovalo je u akciji “Očistimo Srbiju”. Tom prilikom je čišćeno školsko dvorište, sportski tereni i krug oko škole, a sađene su i nove sadnice cveća i drveća koje su učenici donosili od kuća. U toku akcije upriličeno je i bratimljenje sa školom iz Beograda tako što su zasadli drvo prijateljstva. Prikupljena su dva kontejnera smeća, od toga 325 kilograma papira i 90 kilograma pet ambalaže. 

Povratak...