f Bajmočani uređuju Srbiju - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Bajmočani uređuju Srbiju

09.06.2012

Redak je slučaj da se okupe građani u želji da deo svog naselja, jezera Kudeljara, kako ga Bajmočani nazivaju, urede sa vizijom stvaranja prirodne oaze za odmor, rekreaciju i ribolov. Od februara kada su osnovani, pa do akcije “Očistimo Srbiju”, Udruženje ribolovaca “Kudeljara” iz Bajmoka, sprovodi svoju ideju u delo. U dogovoru sa preduzećem Dunav – Tisa – Dunav, otpočeti su radovi van kanala, dok se ne izradi elaborat za izmuljivanje i čišćenje. 

Izravnat je desni deo obale, sa više od hiljadu kubika zemlje, na površini od oko 4.200 kvadratnih metara. No, tada se obustavljaju radovi zbog pronalaženja 13 tromblonskih mina zakopanih na obali jezera. Alarmiran je MUP i dok se čekao dolazak specijalnih jedinica da prekontrolišu celokupno područje, odlučeno je da se centralna akcija “Očistimo Srbiju”, 9. juna, održi na drugoj lokaciji. Udruženje TERRA’S je obezbedilo rukavice i vreće, a ribolovačkom udruženju su se odazvali Bajmočani sa dobrom voljom, alatom i traktorima. 

Deca su bila najvrednija: Veljko Pešić, Milivoje Lazić i Uroš Maravić, slobodno možemo reći, primer su svojoj generaciji za ekološko ponašanje i vaspitanje. Njima je pomagala mala Mia Butorac kao najmlađi volonter koji je u Bajmoku čistio Srbiju. Prečišćavala se Trumbićeva i ulica Moša Pijade, okolina pijace, dečjeg igrališta, ambulante i prikupljeno je oko šest kubika smeća. Usput su se pridruživali građani koji su čistili i uređivali svoja dvorišta.  

Akcija je završena u gostioni GAL gde su imali zasluženi ručak, ali su svi jednoglasni da jedva čekaju nastavak uređenja jezera što ne zavisi od njih. Ako bude bezbedno, Udruženje ribolovaca se nada da će do kraja godine uz njihov rad i podršku drugih, pa i lokalne samouprave, ne samo urediti, već i poribiti jezero i napraviri šetalište sa klupama. 

Da je to ostvarivo dokaz je, takođe, u Bajmoku. Pre šest godina Mesni odbor Demokratske stranke pokrenuo je inicijativu izgradnje Sportskog centra Rata. Svoj doprinos akciji “Očistimo Srbiju”, 9. juna, dali su farbanjem stativa, ograde, podizanjem travnjaka, prečišćavanjem dečjeg igrališta, dok su bageri, kamioni i ostala mehanizacija ravnali zemljište gde će biti odbojkaški i travnati teren za mali fudbal.

Povratak...