f Završen projekat o zaštiti prirode NATURA 2000 - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Završen projekat o zaštiti prirode NATURA 2000

06.06.2012

Srbija namerava da u narednih nekoliko godina poveća područje zaštite na 15 odsto svoje teritorije i da tu organizuje bolju zaštitu prirode, a ove godine bi trebalo da poveća površinu zaštićenih područja prirode sa šest na devet odsto, najavio je ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić na završnoj konferenciji na završnoj konferenciji EU tvining projekta "Jačanje administrativnih kapaciteta zaštićenih područja u Srbiji NATURA 2000".

- Mreža zaštićenih prirodnih područja NATURA 2000, u koju bi Srbija trebalo da se uključi, jedna je od najsloženijih direktiva Unije koja podrazumeva stavljanje pod zaštitu značajnog dela teritorije države. NATURA 2000 predstavlja osnov za uspostavljanje zaštite biološke raznovrsnosti u Srbiji i stavljanje prirodnih potencijala u funkciju razvoja održivog turizma, organske poljoprivrede i nerazvijenih područja. Tvining projekat je počeo 1. januara 2010. i završava se 30. juna ove godine, a finansirala ga je EU sa milion evra - objasnio je ministar Dulić.

On je podsetio da je trošak integracija Srbije u oblasti zaštite životne sredine procenjen na 10,6 milijardi evra do 2030. godine i da će za primenu NATURE 2000 biti potrebno 72 miliona evra.

O značaju zaštite prirode i rezultatima projekta govorili su i šef Delegacije Eropske unije u Srbiji Vensan Dežer, ambasador Austrije Klemens Koja, ambasador Grčke Dimostenis Stoidis i direktor Agencije za zaštitu životne sredine Austrije Georg Rebernig.

- Evropska mreža Natura 2000 je najveća mreža zaštićenih područja u svetu koja obuhvata zaštitu oko 2.000 vrsta koje naseljavaju više od 230 različitih tipova staništa. Za održavanje takve mreže u EU potrebno je dosta novca, ali takav sistem zaštite teritorije donosi i prihode, jer godišnje beležimo 1,1 do 1,2 milijardi poseta onih koji žele da uživaju u prirodi - ukazao je šef Delegacije EU Dežer.

Prema njegovim rečima, za Srbiju je važno da shvati da za standarde u zaštiti prirode, odnosno uspostavljanja mreže zaštićenih područja nema perioda prilagođavanja po ulasku u EU, kao što je slučaj u drugim ekološkim oblastima, odnosno da ceo sistem mora biti uspostavljen danom pristupanja Srbije Uniji. Takođe je istakao da će EU i dalje nastavljati da pomaže Srbiji u tome, jer je i pored do sada urađenog, kako je dodao, ostalo još mnogo problema koje treba rešiti, kao što je zaštita ugroženih biljnih i životinjskih vrsta kojih u Srbiji ima 246.

- Tokom tvining projekta je pored ostalog usklađeno zakonodavstvo EU i Srbije o zaštiti prirode, pripremljen je predlog područja koja treba da budu zaštićena, uspostavljena je referentna lista 133 biljnih i životinjskih vrsta i 87 tipova staništa koje treba zaštititi, sprovedeni su treninzi i obuke za stručnjake - zaključio je Dežer.

Ambasador Austrije u Srbiji Klemens Koja ocenio da projekat Natura 2000 predstavlja nastavak EU integracija i uvođenje EU standarda. On je dodao da će se tim projektom poboljšati zaštita ugroženih vrsta i njihovih staništa, a značajno će se unaprediti i znanje o prirodnom nasleđu Srbije.

Ambasador Grčke u Srbiji Dimostenis Stoidis izrazio je nadu da će Srbija nastaviti da primenjuje primenjeni program Nature 2000 i podsetio da su u projektu učestvovali institucije iz Grčke i Austrije, ali i stručnjaci iz Češke, Nemačke, Slovačke i Mađarske.

Direktor Agencije za životne sredinu Austrije Georg Reberning rekao je da su tokom tvining projekta spremljeni pilot planovi upravljanja za Specijalni rezervat prirode Obedska bara i za Nacionalni park "Tara".

Izvor: http://www.ekoplan.gov.rs/srl/Zavrsen-projekat-o-zastiti-prirode-NATURA-2000-1768-c34-content.htm

Povratak...