f Srbiju čistilo 301.345 volontera na 4.318 lokacija u svim opštinama - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Srbiju čistilo 301.345 volontera na 4.318 lokacija u svim opštinama

09.06.2012

U Velikom spremanju Srbije učestvovalo je 301.345 volontera, odnosno 4,23 odsto stanovništva na 4.318 lokacija u svim opštinama. Akcija je počela u 9 sati čišćenjem školskog dvorišta osnovne škole „Aleksa Šantić" u Kaluđerici, gde su sa učenicima čistili ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić i ministar prosvete i nauke Žarko Obradović.

- Akcije su postigle željene rezultate, tako da smo ove godine čak imali problem da nađemo adekvatna mesta za čišćenje. U akciji „Očistimo Srbiju" postignuti su značajni rezultati u oblasti upravljanja otpadom od 2009. godine. Kada smo počeli akciju imali smo registrovano 4.600 divljih deponija, a sada ih ima oko 1.600. Pokrivenost orghanizovanim odnošenjem otpada bila je 60 odsto stanovništva, a sada je više od 80 odsto. Povećali smo procenat organizovanog odnošenja otpada za 2o odsto i time sprečili nastanak novih deponija - rekao je ministar Dulić.

Značaj uključivanja školske dece u ekološke akcije, istakao je ministar Obradović, ukazavši da na taj način pokazuju razumevanje za ono što uče kroz razne predmete.

U Velikom spremanju Srbije su učestvovali građani, škole, javne i privatne preduzeća, javno-komunalna preduzeća, lokalne samoupave, nevladine organizacije, udruženja građana i Vojska Srbije. U statistiku o broju učesnika nije ušao broj građana koji se nisu registrovali za akciju, kao ni lokacije koje su samoinicijativno čistili. Imajući to u vidu, procenjuje se da je konačan broj učesnika veći.

- Moja poruka onima koji učestvuju u akciji je hvala, onima koji nisu u organizovanom čišćenju da očiste nešto u svom okruženju, dvorištu, bašti, kući. Oni koji ne čiste mobla da više ne prljaju Srbiju i prave posao nama koji smo spremni najmanje jednom godišnje da čistimo Srbiju - istakoa je ministar Dulić, priključivši se volonterima, koji su zajedno sa ambasadorkom Australije Helenom Študert i košarkaškim reprezentativcem Milošem Teodosićem čistili smeće na beogradskom Ušću.

Prema rečima ambasadorke Študert, slična akcija je organizovana i u Australiji, gde je broj volontera sa početnih 4.0000 do prošle godine narastao na dva miliona. 

- Svako od nas malim doprinosom može učiniti da Srbija izgleda bolje, kroz ovakve i slične akcije - rekao je Todosić.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić učestvovali su u sređivanju prostora preko puta naselja Belvil i apelovali na sugrađane da vode računa o čistoći grada. Javnoќomunalno preduzeće Gradska čistoća angažovalo je 1.200 radnika i celokupnu mehanizaciju u akciji Veliko sporemanje Srbije. Radnici čistoće prikupili su i odložili otpad sa oko 100 lokacija koje su Beograđani čistili.  

Takođe, u Novom Sadu u akciji je učestvovalo oko 14.000 volontera i više od 30 preduzeća, na 45 mesnih zajednica. U Jagodini je učestvovalo oko 1.000 volontera, u Sokobanji 1.200 volontera, a u Loznici više hiljada, kao i u Boru. U Kuršumliji je očišćeno 18 manjih deponija.

Čišćenje je organizovano kroz akciju Očistimo Srbiju u 169 opština širom Republike. Prioritetne lokacije za čišćenje odredili su građani njihovim prijavljivanjem na portalu www.ocistimosrbiju.rs Čišćene su obale reka, školska dvorišta, parkovi, izletišta i druge javne površine. Akcija je održana po treći put na teritoriji cele Srbije, povodom Svetskog dana zaštite životne sredine. 

Podsetimo, u akciji Veliko spremanje Srbije prošle godine je učestvovalo 289.534 registrovanih učesnika koji su sa 5.311 lokacija uklonili više od 150.000 kubnih metara otpada. U akciji je 5. juna 2010. godine učestvovalo 208.439 građana na 3.842 lokacije u Srbiji u 164 opštine, koji su uklonili više od 100.000 kubnih metara otpada iz prirode i naseljenih mesta. Oko 130.000 vreća separisanog otpada poslato je na reciklažu.

Izvor: http://www.ekoplan.gov.rs/srl/Srbiju-cistilo-301-345-volontera-na-4-318-lokacija-u-svim-opstinama-1773-c60-content.htm

Povratak...