f Obeležen Svetski dan zaštite životne sredine - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Obeležen Svetski dan zaštite životne sredine

05.06.2012

Povodom obeležavanja Svetskog dana zaštite životne sredine 5. juna, održana je konferencija "Zeleni svet - zelena Srbija" na kojoj je ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić ukazao na značaj zelene ekonomije u vreme ekonomske krize i predstavio rezultate u toj oblasti.

On je podsetio da je u oblasti reciklaže, upravljanja otpadom i obnovljivih izvora energije u poslednje četiri godine zaposleno 10 hiljada ljudi, kao i na procenu da bi u celoj zelenoj ekonomiji posao u budućnosti moglo da nađe ukupno 50 hiljada ljudi.

- U naredne četiri godine, ako se nastavi dosadašnjim tempom i ako se iskoriste svi potencijali u oblasti obvnovljivih izvora energije i energetskoj efikasnosti moglo bi da se zaposli 30 hiljada ljudi, a u oblasti upravljanja otpadom, održivog turizma i održive poljoprivredne proizvodnje oko 20 hiljada - naveo je ministar Dulić.

On je pozvao građane da uzmu učešće u Velikom spremanju Srbije 9. juna i podsetio da "zelena ekonomija" treba da ima ključno mesto u razvoju sveta. Takođe, istakao je da je proteklih godina u oblasti životne sredine obavljeno dosta posla i da su načinjeni veliki pomaci, ali da je preostalo još dosta posla kako bi to postala grana privrede od koje će svako ko se njom bavi imati koristi.

- Rezultati se ogledaju u tome što je povećan nivo reciklaže automobilskih guma, elektronskog i električnog otpada, PET i hartije. Recikliramo manji procenat otpada koji načinimo, ali recikliramo sve što sakupimo - kazao je ministar Dulić.

Takođe je podsetio da je prema Nacionalnoj strategiji do 2030. godine potrebno oko 10 milijardi evra za implementaciju propisa u oblasti zaštite životne sredine. On je rekao da bi životnu sredinu trebalo učiniti bezbednom budući da je pojava mnogih hroničnih bolesti posledica lošeg upravljanja i zaštite životne sredine.

Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer rekao je da je važno da se u narednom periodu razmišlja o očuvanju i zaštiti voda budući da veliki broj dece širom sveta umire baš zbog nedostatka pristupa pijaćoj vodi.

- Problem je i to što su neke vrste ugrožene, kao i da je oko 88 odsto ribljeg fonda, a veliki broj prevremenih smrti uzrokovan je zagađenjem i lošim kvalitetom vazduha. Srbiji je potrebno 10 milijardi evra da bi se dostigli standardi EU, kao i da se trećina zakonodavstva EU odnosi baš na oblast ekologije. Zato je potrebna pomoć privatnog sektora - rekao je šef Delegacije EU Dežer, podsećajući da je EU tokom protekle decenije uložila 500 miliona evra za sprovođenje različitih projekata u oblasti zaštite životne sredine.

On je istakoa da je Srbija učinila velike napore na usaglašavanju zakona sa propisima EU, unapređenju kapaciteta za sprovođenje zakona, a da veliki doprinos daju i nevladine organizacije i sami građani.

Pomoćnik ministra životne sredine Nebojša Pokimica rekao je da procene pokazuju da bi do tri odsto BDP moglo da služi samo za zaštitu životne sredine i da će godišnje između 200 i 400 miliona evra biti potrebno da se obezbedi do 2024. godine za sprovođenje projekata.

Na skupu "Zeleni svet - zelena Srbija" predstavljeni su brojni projekti koji se sprovode u Srbiji u oblasti životne sredine.

Izvor: http://www.ekoplan.gov.rs/srl/Obelezen-Svetski-dan-zastite-zivotne-sredine-1767-c35-content.htm

Povratak...