f Zelene zgrade čuvaju životnu sredinu - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Zelene zgrade čuvaju životnu sredinu

05.06.2012

Zelene zgrade ne samo da troše između 30 i 50 odsto energije manje u odnosu na konvencionalne objekte, već imaju i 35 odsto manju emisiju gasova sa efektom staklene bašte.

Povodom 5. juna, Svetskog dana zaštite životne sredine, Savet zelene gradnje Srbije podseća javnost na uticaj zgrada i građevinske industrije na životnu sredinu.

Građevinska industrija predstavlja jednu od osnova svetske ekonomije i često se smatra pokretačem razvoja zbog svog direktnog i posrednog uticaja na druge grane privrede.

Građevinarstvo učestvuje sa oko 10 odsto u globalnom BDP-u, upošljava i do 10 odsto radne snage u svetu i troši između 30 i 40 odsto ukupne proizvedene energije na planeti.

Međutim, paralelno sa pozitivnim uticajem na ekonomiju, građevinarstvo, uključujući industriju, infrastrukturu i zgrade, ostavlja veliki trag i na životnu sredinu. Građevinarstvo je odgovorno za četvrtinu emitovanih gasova sa efektom staklene bašte i četvrtinu godišnje seče drveća, kao i bezmalo za polovinu ukupne potrošnje sirovina i za peti deo potrošnje vode.

- Zgrade, posredno i neposredno, u velikoj meri utiču na životnu sredinu. Podsećam da, od ukupne energije koju potrošimo za jednu zgradu tokom njenog veka, preko 80 odsto čini energija potrošena tokom korišćenja, a tek nešto više od 15% čini energija potrebna za gradnju i rušenje, odnosno rekonstrukciju – kaže Marija Golubović, predsednik Saveta zelene gradnje Srbije.

Veliki potencijal za smanjenje štetnih uticaja zgrada na životnu sredinu ima unapređenje postojećih zgrada i urbanih sredina, ne samo u smislu energetske efikasnost već u smislu šireg, zelenog pristupa ovom problemu.

Zelene zgrade ne samo da troše između 30 i 50 odsto energije manje u odnosu na konvencionalne objekte, već imaju i 35 odsto manju emisiju gasova sa efektom staklene bašte, 40 odsto manju potrošnju vode, i stvaraju čak 70 odsto otpada manje.

Izvor: http://www.ekologija.rs/zelene-zgrade-cuvaju-zivotnu-sredinu?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+ekologija%2FxsYt+%28Vesti+iz+ekologije%29

Povratak...