f Program "Dana ekologije u Subotici" 4-9. jun 2012. godine - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Program "Dana ekologije u Subotici" 4-9. jun 2012. godine

04.06.2012

4. jun - ponedeljak

-      14:00 - Otvaranje izložbe „Priroda u fokusu” (Udruženje „Riparia”) Vestibil Gradske kuće 

 5. jun - utorak 

-      10:00 - Raspisivanje  Konkursa za sufinansiranje projektnih aktivnosti na unapređenju stanja životne sredine u mesnim zajednicama na teritoriji grada Subotice

-      18:00-21:00 Eko-ulica- Trg Republike

 6. jun - sreda

 -      11:00 - Okrugli sto „Saradnja među subjektima zaštite prirode”- Plava sala Gradske kuće

 7.jun - četvrtak

 -      8:00  -  Akcija  uklanjanja  viškova  biomase  iz  bare  na  lokaciji  «Hrvatski Majur» (Udruženje „Protego”) Mala Bosna

-      12:00 - Regionalni okrugli sto predstavnika organizacija civilnog  društva koje se bave životnom sredinom (Regionalni Arhus centar) - Regionalni Arhus centar  Subotica (Trg cara Jovana Nenada 15, II ulaz, Otvorenog univerziteta Subotica)

 8. jun - petak

 -      9:00 - Kompostiramo u Zoo vrtu – početak projekta „Subotica zna  šta je kompostiranje” (Kompost tim) Zoo vrt Palić

 -      18:00  -  Projekcija  filma  „Male  stajaće  vode  Vojvodine  /  Kis  Állóvizek Vajdaságban” (Udruženje „Protego”) Art bioskop „Lifka”

 9. jun - subota 

-      9:30-20:00 - Akcija „Očistimo Suboticu”- Više lokacija na teritoriji grada Subotice, centralna akcija na Majdanu (Kelebija)

4. JUN 2012.

 Izložba „Priroda u fokusu” (Udruženje «Riparia»)

 Mesto: Vestibil Gradske kuće

Otvaranje: 4.6.2012. u 14:00

Trajanje: 4-10.6. od 11:00 do 16:00„Priroda u fokusu” je izložba amaterskih fotografija prirode, koju organizuje Udruženje ljubitelja prirode «Riparia». Fotografije su odabrane nakon  Internet konkursa, koji je, promovišući se preko društvenih mreža i ove godine imao izuzetan  odziv. Svoje radove, ukupno više od 250 fotografija, poslalo je 80 autora iz 5 zemalja. Žiri sastavljen od iskusnih fotografa koji se bave fotografisanjem prirode, odabrao je 52 fotografije koje će biti izložene.

Cilj konkursa je bio da se afirmišu autori koji se amaterski bave fotografijom prirode. Iako su fotografije uglavnom rađene tehnički jednostavnom opremom, posetioci izložbe će moći da, kroz izuzetno zanimljive motive prirode sa različitih kontinenata, ali i iz naše najbliže okoline, uživaju u njihovoj uverljivosti i zavidnom kvalitetu. Posetioci će, takođe, moći da glasaju za najbolju fotografiju i kupe izložene fotografije.  Prihod od izložbe, udruženje «Riparia» će iskoristiti za kupovinu opreme i stvaranje boljih uslova za posmatranje i fotografisanje ptica.

5. JUN 2012.

 Raspisivanje           Konkursa          za       sufinansiranje             projektnih aktivnosti na unapređenju  stanja životne sredine u mesnim zajednicama na teritoriji grada Subotice

Povodom 5. juna, Svetskog dana životne sredine, a u okviru manifestacije «Dani ekologije u Subotici 2012», lokalna samouprava raspisuje Konkurs za sufinansiranje projektnih aktivnosti na unapređenju stanja životne sredine u mesnim zajednicama na teritoriji grada Subotice.

Cilj konkursa je jačanje kapaciteta mesnih zajednica za rešavanje lokalnih problema zaštite životne sredine, kroz volonterske akcije i obrazovne programe.

Pravo da učestvuju  na konkursu imaju sve mesne zajednice na teritoriji grada  Subotice, a sufinansiraće se projektne aktivnosti iz sledećih oblasti

 -    akcije čišćenja prostora i suzbijanja invazivnih vrsta-    obrazovne aktivnosti iz oblasti zaštite životne sredine (upravljanje otpadom, suzbijanje invazivnih vrsta, energetska efikasnost i alternativni izvori energije, zaštita prirodnih resursa i biološke raznovrsnosti i dr.)

-    projekti uređenja kojima se poboljšava stanje životne sredine, a za koje je prethodno pribavljena potrebna dokumentacija (projekat izvođenja sa svim potrebnim saglasnostima i dozvolama)

-    ostale aktivnosti koje uključuju lokalnu inicijativu, a vezane su za rešavanje problema

zaštite životne sredine u mesnim zajednicama

 Rok za podnošenje prijava je 25.6.2012.

Eko-ulica

 Mesto: Trg Republike (između Gradske kuće i Plave fontane) Vreme: 5.6.2012. 18:00-21:00

Kao i ranijih godina, na Eko-ulici će posetioci, uz igre, radionice, umetnički, zabavni i obrazovni program moći da se bave aktuelnim temama vezanim za zaštitu životne sredine. U realizaciji programa učestvuju subotička udruženja građana,  ustanove i preduzeća,  koja će kroz interaktivne sadržaje približiti posetiocima teme  iz svog delokruga rada. Manifestaciju prati kulturno-zabavni program.

6. JUN 2012.

Okrugli sto  «Saradnja među subjektima zaštite prirode»

 Mesto: Plava sala Gradske kuće

Vreme: 6.6.2012. u 11:00

 Zakon o zaštiti  prirode, pod «subjektima  zaštite  prirode» podrazumeva Republiku  Srbiju, autonomnu pokrajinu, jedinice lokalne samouprave, upravljače  zaštićenih  područja,  pravna lica, preduzetnike i fizička lica koja u obavljanju delatnosti koriste prirodne resurse, stručne i naučne organizacije i druge javne službe, kao i građane, grupe građana, udruženja i profesionalne organizacije.

Saradnja među subjektima zaštite prirode predstavlja ključni faktor za implementaciju pomenutog zakona.

Cilj okruglog stola je da se relevatni subjekti zaštite prirode sa republičkog, pokrajinskog i gradskog nivoa okupe, razmene iskustva i formulišu tekuće probleme u oblasti zaštite prirodnih dobara i daju predloge za njihovo rešavanje.

7. JUN 2012.

 Akcija uklanjanja viškova biomase iz bare na lokaciji «Hrvatski Majur» (Udruženje „Protego”)

Mesto: «Hrvatski majur», Mala Bosna

Vreme: 7.6. 2012. u 8:30

U okviru aktivnosti na promovisanju zaštite malih stajaćih voda u Vojvodini, kao značajnim staništima za očuvanje biološke raznovrsnosti, Udruženje «Protego» organizuje akciju čišćenja bare  «Hrvatski majur» kod sela  Mala Bosna. Uklanjanjem viška  vegetacije i uređenjem obala, uz edukaciju lokalnog stanovništva, poboljšaće se uslovi za opstanak raznovrsne flore i faune i poboljšati ambijentalne i estetske vrednosti ovog područja.

Projektne aktivnost Udruženja «Protego» na promovisanju zaštite malih stajaćih voda u Vojvodini sufinansirane su od strane Grada Subotice.

Regionalni okrugli  sto predstavnika organizacija civilnog društva koje se  bave  životnom sredinom (Regionalni Arhus centar)

Mesto: Regionalni Arhus centar (Trg cara Jovana Nenada 15, II ulaz, Otvorenog univerziteta) Vreme: 7.6.2012. u 12:00

Regionalni Arhus centar će na okruglom stolu, u okviru manifestacije «Dani ekologije u Subotici», okupiti predstavnike organizacija civilnog društva, sa ciljem jačanja saradnje i zajedničkog delovanja.

Poseban akcenat biće stavljen na inicijativu civilnog sektora da se pojednostavi postupak konkurisanja  za sredstva   za  finansiranje  programa  od  javnog   interesa   koja  realizuju udruženja, definisanih u odredbam

Uredbe o sredstvima za podsticanje  programa ili nedostajućeg dela  sredstava  za  finansiranje programa  od  javnog  interesa koji realizuju udruženja.

8. JUN 2012

 Kompostiramo u Zoo vrtu – početak ovogodišnjeg projekta

Subotica zna šta je kompostiranje” (Kompost tim)

 Mesto: Zoološki vrt Palić

Vreme: 8.6.2012. u 9:30

U petak, 08.06. mališani iz vrtića  „Zeka“ posetiće  ZOO vrt na Paliću  i tom prilikom  predati kompost masu koju su tokom godinu dana vredno sakupljali u svom zabavištu. Ovim će biti obeležen početak ovogodišnjih aktivnosti u okviru projekta Kompost tima „Subotica zna šta je kompostiranje“.  Ove  godine  Kompost tim  nastavlja edukaciju  i prenos znanja o značaju kompostiranja na najmlađe naraštaje, govorom, slikom i praktičnim prikazom. Cilj projekta je da deca steknu znanja iz oblasti životne sredine i pravilan odnos prema otpadu i poštovanju prirode.

Obilazak Zoološkog vrta, predaja kompost mase i kratko predavanje mališanima, predviđeno je za petak, 08.06. od 9.30h (mališani kreću iz zabavišta u 9h).

 „Vratimo prirodi, ona pamti - kompostirajmo“, slogan je i moto ovogodišnje akcije  Kompost tima.

 Projekcija filma  „Male stajaće vode Vojvodine/Kis Állóvizek Vajdaságban” (Udruženje „Protego”)

 Mesto: Art bioskop Lifka

Vreme: 8.6. 2012. u 18:00

Film autora mr Olivera Fojkara je snimljen tokom 2010. i 2011. godine na osnovu  scenaria koji su zajednički  pripremili autor filma i dr Gabor Mesaroš. U filmu su na  razumljiv način istaknute prirodne vrednosti stajaćih  voda - bara u Vojvodini i  promovišu se takve metode njihovog korišćenja  koje obezbeđuju  unapređenje  kvaliteta  života lokalnog stanovništva  uz istovremeno dugoročno očuvanje ovog važnog resursa.

9.jun  Akcija «Očistim Suboticu»

Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja i ove godine kao deo kampanje

«Očistimo  Srbiju », povodom 5 juna, Dana zaštite životne sredine, organizuje  veliku  radnu akciju prikupljanja i separacije otpada na teritoriji  Republike Srbije  pod  nazivom «VELIKO SPREMANJE SRBIJE». Subotica pridružuje se akciji, a centralno dešavanje organizovano je na Kelebiji, u okolini Majdana, sa početkom u 9 30 časova.

Povratak...